Cercetătorii sunt pe cale să realizele un transplant de trahee umană, imprimată 3D

Spread the love
Sursă foto: https://consultqd.clevelandclinic.org

Conform unui studiu publicat recent, oamenii de știință de la Universitatea Naţională din Taiwan își doresc să realizeze, în premieră, un transplant de trahee umană imprimată 3D. Până acum, în Taiwan nu a avut loc un astfel de transplant, mai ales de trahee, însă datorită tehnologiei avansate, medicina îşi deschide un nou orizont. Traheea este un tub elastic fibros și cartilaginos, la oameni și la animale, care leagă laringele de bronhii și prin care circulă aerul necesar respirației din cavitatea bucală sau nazală în bronhii.

În cadrul studiului, dr. Chen Chin-hsing, şeful departamentului de chirurgie al Spitalului Universităţii Naţionale din Taiwan, a afirmat pentru revista on-line Liberty Times că va avea loc primul transplant de trahee imprimată 3D. Chiar dacă nu se ştie cu certitudine data la care va avea loc intervenţia, dr. Chen Chin-hsing susţine că până acum, transplantul a fost un real succes în cazul a 20 de intervenţii realizate pe animale.

Mai mult decât atât, imprimanta 3D folosită pentru crearea organului creează şi medicamente care stimulează creşterea celulelor, prin care medicii speră să combată o posibilă respingere, o problemă greu de rezvolvat în cazul transplanturilor obişnuite. De asemenea, celulele stem sunt folosite pentru a se produce cartilaj şi alte ţesuturi potrivite creării traheei.

Chen Chin-hsing susţine că în viitor, prin această tehnologie, pentru un transplant de trahee va fi nevoie de două luni de la momentul intervenţiei, perioadă în care se vor recolta celule stem şi se va fixa data operaţiei.

Sursă: https://www.taiwannews.com.tw

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *