Cercetătorii au descoperit că opioidele nu ajută pacienții care suferă de dureri cronice

Spread the love
Sursă foto: https://www.hopkinsmedicine.org

În urma unor cercetări, oamenii de știință de la Uuniversity of Canada au descoperit, în mod ironic, că medicamentele care conțin opioide prezintă beneficii extrem de mici împotriva durerii cronice, comparativ cu alte tipuri de analgezice. S-a constatat că pentru oamenii cu dureri cronice, care nu sunt cauzate de cancer, medicamentele pe bază de opioide sunt asociate doar cu mici îmbunătăţiri în diminuarea durerii. Mai mult, medicamentele cu opioide au efecte similare în diminuarea durerii cu tratamentele fără opioide, precum medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene.
„Rezultatele noastre susţin ideea că opioidele nu trebuie să reprezinte prima alegere pentru terapia împotriva durerii cronice, care nu este provocată de prezența cancerului”, a susținut dr. Jason Busse de la University of Canada.

În cadrul cercetării, oamenii de știință au analizat informaţii culese din cadrul a 96 de studii anterioare cu privire la administrarea medicamentelor pe bază de opioide pentru tratarea durerii cronice, care au inclus aproximativ 26.000 de participanți. S-a constat că, faţă de un placebo, 12% dintre pacienţii trataţi cu opioide au prezentat o ușoară diminuare a durerii, 8% au observat îmbunătăţiri ale funcţiilor fizice, iar 6% au avut un somn mai bun.

„Acestea sunt efecte foarte modeste. Orice beneficiu al acestui tip de medicament a dispărut odată cu timpul şi cu administrările regulate. În realitate, doctorii cresc doza medicamentelor pe bază de opioide atunci când efectul dispare. Având în vedere riscul destul de mare al reacțiilor adverse, tratamentul cu opioide nu ar trebui să mai continue fără dovezi clare ale siguranţei”, a completat dr. Busse.

Sursă: https://www.livescience.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *