Antioxidanții esențiali în îngrijirea tegumentelor

Spread the love
Sursa foto: http://freedesignfile.com
Sursa foto: http://freedesignfile.com

Factorii de mediu, alimentația, îmbătrânirea ne influențează esențial aspectul dermei, starea de conservare a pielii. În plus, odată cu înaintarea în vârstă, pielea noastră își poate pierde din strălucire, din tonus. Pentru starea de sănătate a tegumentelor noaste, antioxidanții sunt esențiali. Aceste substanțe nutritive pot fi asimilate de organismul nostru din următoarele alimente:

 

Fructe de pădure

Fructele de pădure, murele, afinele și căpșunile conțin multe flavonoide (compuși polifenolici care sunt omniprezenți în natură, se găsesc în fructe, legume și în anumite tipuri de băuturi și au efect benefic asupra organismului, fiind o sursă importantă de antioxidanți și substanțe biochimice). Aceste surse naturale de antioxidanți sunt ideale pentru menţinerea pielii radiante şi tinere, încetinesc procesul de îmbătrânire. În plus, vitamina C din fructe acționează ca un antioxidant, îmbunătățind funcția inimii, ținând sub control diabetul și greutatea corporală.

 

Rodie

Rodia conține antioxidanţi puternici și este și o sursă de vitamina C. Consumul regulat al acestei fructe combate inflamația cauzată de acnee, stimulează regenerarea celulară și producția de colagen (o proteină esențială pentru menținerea elasticității și fermității pielii).

 

Ceai verde

Ceaiul verde conține catechine polifenolice (o clasă de compuși organici ce se găsesc în compoziția taninurilor), care sunt antioxidanți puternici și care reduc riscul de atac de cord, glaucom și colesterol mărit. În plus, persoanele care beau zilnic ceai verde au o piele aproape perfectă, fără acnee, coșuri, cearcăne, riduri și alte neplăceri dermatologice.

 

Strugure roșu

Strugurul este o sursă importantă de resveratrol. Această substanță conținută de strugure este un stilbenoid, de tip fenol natural și o fitoalexină produsă de mai multe plante ca răspuns la leziuni sau atunci când planta este atacată de agenți patogeni cum ar fi bacterii sau ciuperci. Sursele de resveratrol se găsesc nu numai în învelișul strugurilor, dar și în afine, zmeură, mure. Resveratrolul este un antioxidant care are efecte terapeutice, prevenind diferite afecțiuni, având efecte pozitive asupra pielii. El protejează tegumentele de daunele produse de stresul oxidativ cauzat de radiațiile UV. În plus, încetinește procesul de îmbătrânire a pielii.

 

Ciocolată neagră

Această ciocolată este sursă bogată în fibre, fier, magneziu, cupru, mangan, potasiu și alte substanțe nutritive esențiale pentru sănătate. În plus, conține antioxidanți ca polifenoli, flavonoizi și catechine. Potrivit unui studiu recent, persoanele care mănâncă ciocolată neagră au pielea protejată de daunele pe care le produc razele UV. De asemenea, ciocolata neagră îmbunătățește sănătatea creierului, scade tensiunea arterială și nivelul de colesterol rău.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *