Cercetătorii au creat sonda care descoperă cancerul de piele într-un timp foarte scurt

Spread the love
Sursă foto: https://www.health.harvard.edu

Melanomul este cea mai agresivă tumoră malignă și cel mai frecvent întâlnită în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 25 și 29 ani. Cercetătorii de la University of British Columbia din Canada au dezvoltat o sondă laser pentru detectarea precoce a acestei afecțiuni. Aceștia sunt de părere că sonda ar putea fi cea mai bună modalitate de a diagnostica melanomul.

Detectarea precoce a cancerului este esențială pentru supraviețuire. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au utilizat unde luminoase. Pe măsură ce acestea trec prin obiecte, se împrăștie într-un anumit fel. Folosindu-se de acest principiu, aceștia au creat o sondă laser care ar putea depista cancerul într-un timp extrem de scurt. Deoarece celulele canceroase sunt mai dense și mai mari decât celulele normale, ele determină împrăștierea distinctă a undelor de lumină. În cadrul studiului, cercetătorii au examinat 47 de persoane care sufereau de melanom, prin urmărirea modificărilor apărute în activitatea fasciculelor laser.

“Ne-am propus să dezvoltăm această tehnologie folosind materiale ieftine, astfel încât dispozitivul să fie ușor de fabricat și folosit pe scară largă ca și instrument preliminar de diagnosticare a cancerului de piele”, a afirmat dr. Daniel Louie.  

Chiar dacă rezultatele sunt promițătoare, cerecetătorii susțin că sunt necesare studii mai ample, la care să participe mai mulți pacienți. De asemenea, este nevoie ca Health Canada să certifice dispozitivul. După o astfel de aprobare, medicii ar putea să includă sonda în procesul de diagnosticare a cancerului de piele.

Sursă: https://www.medicalnewstoday.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *