Simptomele de gripă și riscul crescut de accident vascular cerebral

Spread the love
Sursă foto: https://www.mnn.com

Cercetătorii americani au găsit o legătură între gripă și un risc crescut de accident vascular cerebral și disecție a arterei cervicale. Aceștia au folosit o bază de date a pacienților din New York, pentru a vedea dacă simptomele asemănătoare gripei, cum ar fi febra, tusea sau oboseala au fost legate de un risc crescut de accident vascular cerebral sau o afecțiune numită disecție a arterei cervicale. Cea din urmă afecțiune survine atunci când există o ruptură în una din arterele gâtului, fapt care permite scurgerea sângelui în straturile peretelui arterei. 

Cercetătorii de la Universitatea Columbia din Vagelos au analizat date de la aproape 31.000 de persoane care au suferit un accident vascular cerebral ischemic în 2014. Studiul a constatat că simptomele asemănătoare gripei au crescut probabilitatea de accident vascular cerebral cu aproximativ 40% în următoarele 15 zile.

„Constatările noastre sugerează că simptomele asemănătoare gripei pot declanșa apariția disecției arterei cervicale”, a afirmat dr. Madeleine Hunter.  

Studiile anterioare au descoperit, de asemenea, o legătură între gripă și un risc crescut de a apariție a problemelor cardiace, inclusiv atac de cord. Oamenii de știință sunt de părere că riscul ar putea fi legat de inflamația din organism cauzată de gripă.

Totuși, este important de observat că studiile au constatat doar o asociere între simptomele asemănătoare gripei și aceste afecțiuni grave, deoarece nu s-a putut demonstra dacă sunt sau nu provocate de gripă. Dar, în general, descoperirile subliniază importanța vaccinării împotriva gripei.   

Sursă: https://www.livescience.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *