Iată care este legătura dintre psoriazis și afecțiunile intestinale!

Spread the love
Sursă foto: https://www.medicinenet.com

Potrivit cercetătorilor, persoanele care suferă de psoriazis prezintă un risc mai mare mare de a dezvolta anumite afecțiuni intestinale, față de cele care nu se confruntă cu această boală a pielii.

O echipă de oameni de știință a descoperit că persoanele cu psoriazis, o afecțiune inflamatorie a pielii, sunt mai susceptibile de a dezvolta boli intestinale, boala Crohn și colită ulcerativă. Atât boala Crohn cât și colita reprezintă tipuri de boli inflamatorii intestinale (IBD). Constatările sugerează o legătură semnificativă între aceste afecțiuni.

Atât psoriazisul, cât și afecțiunile intestinale sunt boli cronice, favorizate de un sistem imunitar deficitar. În cazul psoriazisului, sistemul imunitar al organismului devine hiperactiv, ceea ce duce la dezvoltarea neobișnuit de rapidă a celulelor noi ale pielii. În cazul IBD, sistemul imunitar răspunde la declanșatorii din mediul înconjurător, ceea ce duce la apariția inflamației în intestin.

În cadrul noii cercetări, oamenii de știință au analizat informații din nouă studii anterioare, care au implicat mai mult de 7 milioane de persoane. Rezultatele au demonstrat că subiecții cu psoriazis au prezentat un risc de 2,5 ori mai mare de a dezvolta boala Crohn, comparativ cu ceilalți participanți. Legătura dintre aceste afecțiuni a fost pusă pe seama unor anomalii genetice comune sau a problemelor sistemului imunitar. 

Totuși, studiul a constatat doar o asociere între psoriazis și IBD. În plus, rezultatele nu pot să demonstreze că psoriazisul și IBD împărtășesc cauze comune.

Sursă: https://www.livescience.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *