Noua metodă de detectare precoce a cancerului de rinichi

Spread the love
Sursă foto: https://www.webmd.com

Oamenii de știință de la Universitatea Sechenov au dezvoltat o metodă extrem de sensibilă, rapidă și eficientă pentru diagnosticarea cancerului de rinichi. Această metodă se bazează pe măsurarea răspunsului imun la arrestin-1, o proteină care este sintetizată în celulele canceroase ale rinichilor.

Tumorile pot fi benigne sau maligne. Primele, nu sunt extrem de periculoase, dar pot evolua și se pot transforma în celule maligne. Aproximativ 90-93% din toate tumorile la rinichi se dovedesc a fi maligne. În prezent, nu există metode eficiente de diagnosticare precoce. Primul stadiu al cancerului la rinichi nu prezintă semne sau simptome specifice, iar pacienții sunt adesea diagnosticați atunci când au deja metastaze.

Celulele canceroase sunt celulele caracterizate de divizarea anormală, dezvoltarea sau sinteza proteinelor. Proteinele pot fi sintetizate în cantități greșite sau într-un loc greșit. În mod normal, arrestin-1 este sintetizat numai în retina oculară, iar apariția acestuia în alt organ al corpului poate provoca un răspuns autoimun intens. S-a descoperit deja că arrestin-1 este prezent în melanom.

Oamenii de știință au vrut să afle dacă este posibil să se utilizeze anticorpii la arrestin-1, precum și proteina ca marker al bolilor renale canceroase. Pentru a face acest lucru, au colorat secțiuni de țesuturi, au efectuat teste de sânge și au secvențiat probele. Anticorpii la arrestin-1 s-au găsit în serul de sânge la 75% dintre pacienți, iar proteina în sine a fost identificată în 90% din tumorile benigne și în peste 50% din cele canceroase. Niveluri crescute de arrestin-1 au fost de asemenea observate în metastaze, în special în metastazele creierului.

Sursă: https://www.news-medical.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *