Riscurile expunerii la substanțe toxice în timpul sarcinii

Spread the love
Sursă foto: https://www.fromthegrapevine.com

Cercetătorii au descoperit că expunerea la anumite substanțe chimice ar putea fi asociată cu scăderea tensiunii arteriale în timpul sarcinii.

Tulburările hipertensive în timpul sarcinii sunt una dintre principalele cauze ale mortalității, atât a mamei, cât și a copilului. Chiar dacă expunerea la substanțe chimice a fost legată de hipertensiunea arterială, foarte puține studii au abordat efectul substanțelor chimice care nu persistă (acelea care rămân doar o perioadă scurtă de timp în organism), în special în rândul femeilor însărcinate.

În cadrul cercetării, oamenii de știință au avut sub observație 152 de femei însărcinate din Barcelona. Aceștia au colectat doze de urină, pentru a măsura expunerea la 21 de substanțe: zece metaboliți de ftalat, șapte fenoli, inclusiv parabeni și bisfenol A (BPA) și patru pesticide organofosfatice. Tensiunea arterială a fost măsurată la sfârșitul fiecărei săptămâni.

Rezultatele au demonstrat că expunerea la ftalați, BPA și parabeni a fost asociată cu o scădere a tensiunii arteriale, atât sistolice și diastolice, în special în trimestrul al doilea. Nu a fost identificată nicio asociere pentru expunerea la pesticide.

Un mecanism potențial care ar putea explica modul în care aceste substanțe chimice afectează tensiunea arterială este întreruperea endocrină. Odată ce substanțele chimice intră în organism prin alimentație, piele sau aer, ele ajung în sânge și pot imita activitatea hormonilor. De exemplu, BPA are proprietăți estrogenice, iar estrogenii sunt cunoscuți ca având efect protector asupra rigidității arteriale.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *