Ciupercile albe pot fi folosite ca probiotice

Potrivit cercetătorilor, consumul de ciuperci albe poate genera modificări în flora microbiană din intestin, ceea ce ar putea îmbunătăți reglarea glucozei în ficat. Aceștia sunt de părere că acest studiu ar putea deschide calea pentru noi tratamente împotriva diabetului zaharat.
În cadrul studiului pe șoareci, cercetătorii au demonstrat că alimentația bazată pe ciuperci albe, a schimbat compoziția microbiotei la rozătoare, pentru a produce mai mulți acizi grași. Studiile anterioare au arătat că succinatul și propionatul pot schimba expresia genelor necesare pentru a gestiona producția de glucoză. În mod normal, glucoza este furnizată de alimente. Insulina îndepărtează glucoza din sânge și în celule. Diabetul apare atunci când nu există insulină suficientă, ducând la niveluri ridicate ale glicemiei.
“Au existat diferențe mari în ceea ce privește tipurile de metaboliți pe care le-am găsit în tractul gastro-intestinal al animalelor hrănite cu ciuperci, față de șoarecii care nu au primit o alimentație bazată pe ciuperci”, a afirmat dr. Margherita T. Cantorna.
Consumul de ciuperci poate declanșa o reacție în lanț printre bacteriile intestinale, adică extinderea populației de Prevotella, o bacterie care produce propionat și succinat. Acești acizi pot schimba expresia genelor care sunt esențiale pentru intestin și care ajută la gestionarea producerii de glucoză. Ciupercile, în acest caz, servesc ca un probiotic, substanța care alimentează bacterii benefice care există deja în intestin. Probioticele sunt bacterii vii, introduse în sistemul digestiv. Dincolo de posibilele beneficii ale ciupercilor ca probiotice, acest studiu vine cu dovezi că există o legătură strânsă între dietă și microbiotă.
Sursă: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180816105524.htm