Metoda care încetinește pierderile de memorie și îmbunătățește funcția cognitivă

Spread the love
Sursă foto: https://www.tohoku.ac.jp

Concentrându-se pe schimbările epigenetice care influențează exprimarea genelor, oamenii de știință de la Universitatea din Buffalo au reușit să reducă pierderea memoriei și să îmbunătățească funcția cognitivă în cadrul unui studiu pe șoareci.

„În această lucrare, nu numai că am identificat factorii epigenetici care contribuie la pierderea memoriei, dar am găsit și modalități de a le inversa temporar”, a susținut dr. Zhen Yan de la Universitatea din Buffalo.  

În cadrul studiului, echipa de cercetători a studiat șoareci cu mutații genetice și a analizat țesuturi cerebrale post-mortem de la persoanele care au suferit de boala Alzheimer. Un motiv principal pentru declinul cognitiv observat în stadiile tardive ale bolii Alzheimer este pierderea receptorilor de glutamat, care sunt esențiali pentru memorie și învățare.

Aceștia au observat că în ceea ce privește boala Alzheimer, multe subunități de receptori de glutamat în cortexul frontal funcționează haotic, perturbând semnalele excitatorii, care afectează memoria. Atât la animale, cât și la oameni, pierderea acestor receptori s-a datorat creșterii unui proces numit modificare a histonei represive. Modificatorii histonei schimbă structura cromatinei, care influențează modul în care ADN-ul are acces la sistemele implicate în transcripție.

Înțelegerea semnificației acestei modificări a ajutat echipa să identifice țintele potențiale de medicamente, deoarece procesul este controlat de enzime. După injectarea șoarecilor cu inhibitori ai enzimei care catalizează modificarea histonei represive, cercetătorii au observat salvarea funcției cognitive, confirmată de testele de memorie.

Sursă: https://www.news-medical.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *