Legătura dintre pierderea mirosului și apariția bolii Parkinson

Spread the love
Sursă foto: https://wiki.expertchikitsa.com

Potrivit cercetătorilor, pierderea mirosului poate fi un prim simptom al bolii Parkinson. Aceasta descoperire poate ajuta la depistarea afecțiunii într-un stadiu incipient, cu câțiva ani inainte de instalarea celorlalte simptome. Boala Parkinson este o afecțiune progresivă, a sistemului nervos, care determină tulburări în zona ariei cerebrale care controlează mișcările. Aceasta evoluează treptat și, de cele mai multe ori, debutează cu un tremor dificil de observat, doar la o singură mână, de exemplu.

În cadrul cercetării, oamenii de știință au analizat 2.462 de persoane cu o vârstă medie de 75 de ani, cărora li s-a cerut să identifice arome comune cum ar fi lămâia, benzina, ceapa și scorțișoara. Participanții au fost apoi monitorizați pe o perioadă de 10 ani. De-a lungul deceniului, persoanele care nu au reușit să simtă aromele, au prezentat riscuri mult mai mari de a dezvolta boala Parkinson decât cele care au prezentat simțuri olfactive foarte bune. 

Deși nu s-a descoperit încă niciun remediu pentru boală, există un număr de tratamente care minimizează simptomele. Nu există, de asemenea, niciun test de laborator pentru diagnosticarea afecțiunii, iar medicii nu o observă, de obicei, până când apar simptomele clare.

Echipa de cercetători a subliniat că nu toți cei care au eșuat la testul de miros au dezvoltat această boală. Totuși, cifrele au fost destul de edificatoare pentru a crea o legătură între pierderea simțului olfactiv și apariția acestei afecțiuni neurologice.   

Sursă: https://www.medicaldaily.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *