A fost identificat un nou sistem de vase de sânge în oase

Spread the love
Sursă foto: https://sarcoidosisnews.com

Chiar dacă oasele sunt organe foarte dure, acestea au o rețea restrânsă de vase de sânge în cavitatea interioară, unde este localizată măduva osoasă, precum și pe suprafața osoasă, care este acoperită de periostul vascularizat. Periostul este o membrană vasculo-conjunctivă care învelește, la periferie întregul os, cu excepția capetelor articulare, care sunt acoperite de cartilaje. Examenul microscopic al periostului arată că această membrană este formată la adulţi din două straturi, unul extern sau superficial, numit periostul fibros, și altul intern sau profund, care vine în raport cu masa osoasă, numit periostul osteogen. 

De aceea, de exemplu, în cazul unor fracturi osoase, poate apărea sângerarea. Același sistem de sânge este, de asemenea, esențial pentru a transporta celulele sanguine și imunitare de la măduva osoasă în afara ei.

Ca orice alt organ, oasul are nevoie de o buclă circulară închisă (CCL) pentru a funcționa corespunzător. Aceasta menține sângele proaspăt prin intermediul arterelor și îl transportă prin venele.

În oasele lungi ale șoarecilor, echipa a descoperit un nou tip de capilar care traversează întregul os dur, numit corticalis. Prin urmare, noile vase de sânge au fost denumite “vase transfrontaliere” (TCV), de origine arterială sau venoasă. 

Această descoperire a fost posibilă printr-o combinație unică de abordări imagistice de ultimă oră, analizate de-a lungul multor ani. Folosind aceste tehnici, s-ar putea demonstra că TCV există, de asemenea, în oasele umane, cel puțin în unele părţi ale acestor structuri mult mai groase. Activitatea viitoare va investiga rolul pe care îl joacă TCV-urile în fiziologia normală a oaselor, precum și în cazul unor afecțiuni, cum ar fi osteoporoza sau artrita reumatoidă.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *