Atenție! Balsamul de buze nu este atât de benefic pe cât ar părea

Spread the love
Sursă foto: https://www.brambleberry.com

În cadul unui studiu, cercetătorii au observat că aplicarea repetată a balsamului de buze nu are un efect atât de benefic pe cât se crede. Chiar dacă usturimile provocate de buzele crăpate sunt neplăcute, s-a constatat că balsamul de buze furnizează doar o senzaţie plăcută temporară, iar unele produse de acest fel pot chiar să înrăutățească problema, iar acest lucru se poate întâmpla atunci când stratul subţire de umiditate din balsamul de buze se evaporă, lucru ce deshidratează şi mai mult buzele. Cu alte cuvinte, acest obicei duce la apariţia unui cerc vicios. Multe persoane se confruntă cu buze crăpate mai ales pe timpul iernii, motiv pentru care medicii recomandă să nu ne tratăm doar buzele, ci și întregul organism.

„Orice parte a corpului care nu este acoperită pe timpul iernii poate deveni uscată”, a afirmat dr. Crystal Aguh, profesor de dermatologie din cadrul Universităţii Johns Hopkins.

De asemenea, oamenii îşi acoperă rareori faţa sau buzele iarna, de aceea aceste părţi tind să se usuce des. Deşi buzele arată diferit faţă de restul pielii, sunt de fapt similare. La fel ca pielea de pe întregul corp, buzele sunt făcute din trei straturi de celule: epidermul de origine ectodermică, dermul şi hipodermul. Principala diferenţă este că aceste straturi, mai ales epidermul de origine ectodermică, formează o barieră care este mult mai subţire. Totodată, buzele nu au foliculi sau glande sebacee proprii, de aceea glandele din jurul buzelor sunt cele ce asigură umiditatea.

Unele balsamuri de buze conţin chiar ingrediente ce irită sau usucă pielea. De asemenea, mentolul şi acidul salicilic sunt ingrediente ce duc la sensibilizarea pielii și pot provoca alergii.

Sursă: https://www.livescience.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *