Atenție! Stresul mecanic poate afecta dezvoltarea osoasă la copii

Spread the love
Sursă foto: https://www.vosizneias.com

Cercetătorii de la Universitatea din Okayama au reușit să demonstreze că stresul mecanic în stadiile timpurii ale dezvoltării osoase poate modifica modelul de exprimare al matricei non-colagenice, responsabilă de proprietatea biologică a osului. Matricea osoasă conține diferite proteine, cum ar fi colagenul și alte proteine ​​non-colagenice. Osteoblastele sunt responsabile pentru producerea acestor materiale. În stadiile incipiente de dezvoltare, aceste osteoblaste dau naștere componentelor osoase mature. Deși modelul expresiei genei pentru proteina matricei osoase în osteoblaste în condiții normale este cunoscut, efectele stresului mecanic asupra procesului sunt necunoscute.

În cadrul cercetării, dr. Mika Ikegame de la Universitatea din Okayama a descoperit un model neobișnuit de exprimare a genelor pentru proteinele non-colagenoase din osteoblastele care sunt declanșate de stresul mecanic, folosind oasele parietale din craniile șoarecilor. Oasele parietale stângi și drepte, atașate în mijloc printr-o sutură, au fost extrase cu atenție de la șoarecii nou născuți, când oasele craniului erau încă în stadiu de dezvoltare. Apoi, oamenii de știință au supus oasele la stres mecanic, prin atașarea fiecărui capăt la un resort, provocând tensiune în sutura în care se dezvoltă osteoblaste noi. În grupul de control, oasele au fost conectate la un arc fără nicio acțiune de stres mecanic.

După 24 de ore, țesuturile care nu au fost supuse stresului mecanic au prezentat niveluri foarte scăzute de osteoid (os nemineralizat) spre sutura mijlocie, cu oase mineralizate, spre deosebire de cele ale șoarecilor supuși la acest tip de stres.

Acest model de expresie a genei diferențiate arată că expunerea la stres mecanic nu numai că a mărit diferențierea osteoblastelor, dar a accelerat și expresia OCN. Având în vedere faptul că OCN poate regla metabolismul energetic în afara osului, oamenii de știință sunt de părere că acest tipar diferit cauzat de stresul mecanic ar putea favoriza apariția tulburărilor metabolice, cum ar fi diabetul sau hipercolesterolemia.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *