TEHNICĂ MEDICALĂ INOVATIVĂ PENTRU CHIRURGIA VEZICII BILIARE

Spread the love
Sursă foto: https://abm-website-assets.s3.amazonaws.com
Sursă foto: https://abm-website-assets.s3.amazonaws.com

Oamenii de știință din Chile au demonstrat siguranța unui nou dispozitiv cu magnet, care permite chirurgilor să facă mai puține incizii în timp ce efectuează o intervenție chirurgicală laparoscopică a vezicii biliare. Astfel se poate reduce numărul de incizii necesare pentru îndepărtarea organului, prin atașarea unei cleme magnetice la nivelul vezicii biliare , utilizând un alt magnet pentru a-l manipula din afara corpului.

Datorită noului instrument magnetic extern, intervenția devine  mai puțin invazivă, evitând o incizie clasică.  Dispozitivul a fost ideea lui Alberto Rodriguez-Navarro, specialist în chirurgia minim invazivă în Chile, CEO al companiei Levita Magnetics, pe care a fondat-o pentru a dezvolta sistemul chirurgical magnetic.

 

Cum funcționează?

Instrumentul magnetic are două părți: un magnet exterior și o tijă subțire cu o clemă detașabilă care include un magnet. Chirurgul introduce tija prin orificiul abdominal și manipulează clema pentru a prinde vezica biliară. Clema esre apoi eliberată din tijă, dar rămâne conectată la vezica biliară. Magnetul extern este plasat pe abdomen pentru a controla mișcarea clemei atașate la vezica biliară. O tijă cu o cameră atașată, transmite video la un monitor în sala de operație, oferind chirurgului o vedere interioară a zonei din apropierea vezicii biliare. Alte instrumente sunt inserate prin incizii pentru a detașa organul, după care tija este reconectată la ea și folosită pentru a îndepărta organul.

In SUA, dispozitivul este  folosit déjà la Stanford Medicine și la alte două centre medicale.

 

Sursă: https://med.stanford.edu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *