Pacienții tratați cu steroizi pot dezvolta diabet zaharat

Spread the love
Sursă foto: http://aboutislam.net

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Ludwig Maximilians din  München a descoperit că pacienții tratați pe termen lung cu steroizi pot dezvolta efecte secundare metabolice. Aceștia au identificat un mecanism care conduce la așa-numitul diabet steroid. 

“Glucocorticoizii, cum ar fi cortizonul, au fost utilizați pentru tratarea bolilor inflamatorii cum ar fi astmul sau reumatismul timp de foarte mult timp. De asemenea, acestea sunt frecvent utilizate în boli autoimune, transplanturi de organe și cancer”, a afirmat dr. Henriette Uhlenhaut.   

Deși glucocorticoizii sunt prescriși pentru o gamă largă de afecțiuni, utilizarea acestora este limitată de diferitele efecte secundare, inclusiv efecte metabolice nedorite care pot apărea în timpul tratamentului. În momentul în care glucocorticoizii acționează asupra receptorului din interiorul celulei, acesta activează numeroase gene. Acestea includ diferite gene metabolice, care pot duce, prin urmare, la apariția așa-numitului diabet zaharat steroid. În cadrul studiului, dr. Henriette Uhlenhaut a propus identificarea exactă a evenimentelor care apar în momentul în care steroizii se leagă de receptor.

Aceștia au identificat factorul de transcripție E47, care, împreună cu receptorul glucocorticoid este responsabil de modificările expresiei genice, în special în celulele hepatice. Pentru a confirma descoperirile, aceștia au continuat să examineze un model celular lipsit de gena E47. S-a contatat că pierderea genei a protejat împotriva impactului negativ al glucocorticoizilor.   

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *