Atenție! Consumul de băuturi dietetice în exces este asociat cu accidentul vascular cerebral și alte boli de inimă

Spread the love
Sursă foto: https://caliberstrong.com

Potrivit oamenilor de știință, consumarea a două sau mai multe băuturi dietetice pe zi ar putea fi asociată cu un risc crescut de accident vascular cerebral sau alte boli de inimă.

Rezultatele cercetării demonstrează că băuturile îndulcite artificial pot crește riscul de accident vascular cerebral cu 23% și riscul bolilor de inimă cu 29%. Riscul decesului precoce în rândul consumatorilor de băuturi dietetice este cu 16% mai mare decât cei care nu consumă astfel de băuturi în mod constant.  

“Multe persoane, în special cele supraponderale sau obeze, consumă băuturi îndulcite artificial. Cercetările noastre și alte studii observaționale au arătat că băuturile de acest tip nu sunt inofensive pentru organism, iar consumul ridicat este asociat cu un risc mai mare de accident vascular cerebral și de declanşare a unor boli de inimă”, a afirmat dr. Yasmin Mossavar-Rahmani de la Colegiul de Medicină Albert Einstein din Bronx, New York.

Acest nou studiu vizează în primul rând femeilor și efectele acestor băuturi îndulcite cu conținut scăzut de calorii asupra sănătății inimii. La studiu au participat 81.714 femei cu vîrste cuprinse între 50 și 79 de ani. Acestea au fost monitorizate timp de 12 ani de la începerea studiului. Femeile au fost rugate să raporteze consumul de băuturi dietetice, băuturi acidulate, băuturi din fructe, etc..

Cercetătorii arată că femeile obeze, de exemplu, care au consumat băuturi dietetice au prezentat un risc dublu de accident vascular cerebral, față de celelate femei care au afirmat că nu consumă acest tip de băuturi. Rezultatele au fost ajustate la ceilalți factori de risc, cum ar fi vârsta, hipertensiunea arterială și fumatul.

Până acum, conform recomandărilor American Heart Association, nu existau dovezi clare că băuturile îndulcite cu un conținut scăzut de calorii puteau genera boli de inimă sau accident vascular cerebral. Nou studiu, însă, respinge ideea, iar cercetătorii avertizează că, dacă o persoană încearcă să scadă în greutate, ar trebui să consume apă în loc de băuturi dietetice.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *