Boala celiacă este cauzată de prezența unui enterovirus căpătat în copilărie

Spread the love
Sursă foto: https://medlineplus.gov

În cadrul unui studiu, s-a constatat că o afecțiune de stomac din copilărie poate fi cauza bolii celiace apărute la maturitate. Constatările ar putea deschide calea pentru un nou vaccin împotriva bolii.

Boala celiacă este o afecțiune autoimună în care intestinul subțire devine inflamat și nu poate absorbi în mod corespunzător substanțele nutritive. Afecțiunea poate apărea la orice vârstă, cu diverse simptome, inclusiv dureri abdominale, balonare și diaree. Această boală poate fi cauzată de consumul de gluten, o proteină uzuală pe bază de plante găsită în pâine, paste, prăjituri și cereale. În prezent, nu există un tratament eficient, iar singura modalitate de a ameliora simptomele acestei afecțiuni este excluderea tuturor produselor pe bază de gluten din dietă.

Cercetătorii de la Institutul Norvegian de Sănătate Publică au descoperit că enterovirusul poate fi una din cauzele aceastei afecțiuni. Enterovirusurile reprezintă un grup de virusuri care, de obicei, cauzează boli infecțioase ușoare, dar pot provoca și boli grave dacă infectează sistemul nervos central. Cele două cele mai frecvente enterovirusuri sunt echovirusul și virusul coxsackie. Infecțiile sunt frecvente la copiii cu vârsta cuprinsă între 3 luni și 3 ani.

Studiul a implicat analizarea probelor de fecale de la 220 de copii cu vârste cuprinse între 3 luni și 10 ani și testarea prezenței enterovirusului și a adenovirusului. Cercetătorii au descoperit că ambele virusuri prezente în organism înainte de dezvoltarea de anticorpi pot favoriza apariția acestei boli.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *