O descoperire revoluționară, vaccinul împotriva cancerului!

Spread the love
Sursă foto: www.thescottishsun.co.uk
Sursă foto: www.thescottishsun.co.uk

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au publicat recent rezultatele unui studiu privind un posibil tratament împotriva cancerului, care implică injectarea a doi agenți imunostimulatori direct în tumorile solide, potrivit revistei  Science Translational Medicine.

Studiul condus de dr. Ronald Levy și dr. Idit Sagiv-Barfi a avut ca idee principală activarea celulelor T în tumori, ceea ce a determinat eliminarea tumorilor, dar și a tuturor metastazelor! Practic, cercetătorii au injectat doi agenți imunostimulatori direct în tumori solide. Injectarea unor cantități mici de  imunostimulatoare, direct în tumorile solide, a demonstrat pe cobai că se pot elimina toate tumorile, inclusiv metastazele aflate la distanță. Opinia cercetătorilor este că această abordare funcționează pentru multe tipuri de cancer, inclusiv pentru cele care apar spontan.

Cercetătorii cred că aplicarea locală a unor cantități foarte mici de agenți imunostimulatori ar putea constitui o terapie rapidă și relativ ieftină de tratament împotriva diferitelor tipuri de cancer și că este puțin probabil să provoace efecte secundare adverse, așa cum se întâmplă cu alte stimulări.

“Când folosim acești doi agenți împreună, vedem eliminarea tumorilor în tot corpul“, a spus Ronald Levy, MD, profesor de oncologie. “Această abordare ocolește nevoia de a identifica obiective tumorale specifice imunității și nu necesită activarea en-gros a sistemului imunitar sau personalizarea celulelor imunitare ale pacientului.”

Unul dintre agenții imunostimulatori folosit în studiu este deja aprobat pentru a fi utilizat pe oameni, celalalt a fost testat pentru uz uman în mai multe studii clinice independente. Ca urmare a rezultatelor comunicate de Universitatea Standford, în luna ianuarie a fost lansat un studiu clinic pentru a testa efectul tratamentului la pacienții cu limfom.

Autorul principal al studiului, dr. Idit Sagiv-Barfi, împreună cu dr. Ronald Levy, cu Robert K. și Helen K. Summy de la Facultatea de Medicină a Universității Standford au publicat rezultatele acestui studiu revolutionar pe 31 ianuarie, în revista științifică Science Translational Medicine.

De remarcat, că dr. Ronald Levy este un pionier în domeniul imunoterapiei împotriva cancerului, fiind unul dintre cercetătorii care au descoperit că valorificarea sistemului imunitar poate combate cancerul. Cercetările efectuate în departamentul pe care îl conduce au dus la descoperirea Rituximabului, unul dintre primii anticorpi monoclonali aprobați pentru utilizare, ca tratament împotriva cancerului la om.

“Unele abordări în imunoterapie se bazează pe stimularea sistemului imunitar în tot corpul. Altele vizează punctele de control care se găsesc în mod natural, care limitează activitatea anticancerigenă a celulelor imune. Cu toate acestea, altele, cum ar fi terapia celulelor T cu celule T, recent aprobată pentru a trata anumite tipuri de leucemie și limfoame, necesită îndepărtarea celulelor imune din organism și inginerie genetică pentru a ataca celulele tumorale. Multe dintre aceste abordări au avut succes, dar fiecare are dezavantaje – de la efecte secundare dificil de suportat de către pacient, la perioade îndelungate de pregătire sau tratamente cu costuri ridicate. Facem progrese în imunoterapie. Abordarea noastră folosește doar o aplicare unică a unor cantități foarte mici din doi agenți imunostimulatori, pentru a stimula celulele imune numai în interiorul tumorii. La șoareci, am văzut efecte uimitoare, asupra întregului corp, inclusiv eliminarea tumorilor din tot corpul”, a afirmat dr. Levy.

“Cancerul se dezvoltă adesea într-un fel ciudat, în ceea ce privește sistemul imunitar. Celulele imunitare, cum ar fi celulele T, recunosc proteinele anormale prezente adesea pe celulele canceroase și se infiltrează pentru a ataca tumora. Cu toate acestea, pe măsură ce tumoarea crește, deseori realizează modalități de a suprima activitatea celulelor T”, a explicat dr. Levy.

Metoda lui Levy reactivează celulele T specifice cancerului, prin injectarea direct în tumoare a câtorva micrograme din cele două substanțe. (Un microgram este de o milionime dintr-un gram). O scurtă extensie de AND, numită oligonucleotidă CpG, lucrează cu alte celule imune din apropiere pentru a amplifica expresia unui receptor activator numit OX40 pe suprafața celulelor T. Celălalt, un anticorp care se leagă de OX40, activează celulele T pentru a conduce sarcina împotriva celulelor canceroase. Deoarece cei doi agenți sunt injectați direct în tumoare, numai celulele T care le-au infiltrat sunt activate. De fapt, aceste celule T sunt “precreate” de către organism pentru a recunoaște numai proteine ​​specifice cancerului. Unele dintre aceste celule tumorale specifice, activate, părăsesc apoi tumora inițială pentru a găsi și distruge în organism alte tumori identice.

Această abordare a cercetătorilor a funcționat surprinzător de bine la șoarecii de laborator cu tumori de limfom, transplantate în două locuri pe corpul lor. Injectarea unui situs de tumoare cu cei doi agenți a determinat regresia nu doar a tumorii tratate, dar și a celei de-a doua tumori netratate. În acest fel, 87 din 90 de șoareci au fost vindecați de cancer. Deși cancerul a reapărut la trei dintre șoareci, tumorile au regresat din nou după un al doilea tratament. Rezultate similare au fost și la șoarecii cu tumori de sân, colon și melanomă”, a explicat dr. Levy. “Nu cred că există o limită a tipului de tumori pe care am putea-o trata, atâta timp cât a fost infiltrată de sistemul imunitar.”

Șoarecii, modificați genetic pentru a dezvolta spontan cancere de sân în toate cele 10 tampoane mamare, au răspuns pozitiv tratamentului. Tratarea primei tumori care a apărut a împiedicat apariția tumorilor viitoare și a sporit semnificativ durata de viață a animalelor, au constatat cercetătorii.

Dr. Sagiv-Barfi a explorat specificitatea celulelor T, prin transplantarea a două tipuri de tumori în șoareci. A transplantat aceleași celule cancerigene de limfom în două locații și a transplantat o linie celulară de cancer de colon într-o a treia locație. Tratamentul unuia dintre situsurile limfomului a provocat regresia tumorilor limfomului, dar nu a afectat creșterea celulelor cancerului de colon.

“Aceasta este o abordare foarte țintită”, a spus Levy. “Este afectată numai tumoarea care împărtășește țintele proteice afișate de site-ul tratat. Putem ataca obiective specifice, fără a trebui să identificăm exact ce proteine ​​din celulele T sunt recunoscute. ”

Universitatea Standford a primit aprobarea pentru a demara studiul clinic, urmând ca 15 pacienți cu limfom de grad scăzut să fie acceptați în proiect. Dacă rezultatele vor fi pozitive, dr. Levy consideră că tratamentul ar putea fi util pentru multe tipuri de tumori. El crede că, în viitor, clinicienii vor injecta cei doi agenți imunostimulatori în tumorile solide înainte de îndepărtarea chirurgicală a cancerului, ca o modalitate de a preveni recurența ca efect a metastazelor neidentificate sau a celulelor canceroase persistente, sau chiar pentru a stopa dezvoltarea de tumori care apar datorită mutațiilor genetice, cum sunt BRCA1 și 2.

“Nu cred că există o limită a tipului de tumoare pe care am putea-o trata, atâta timp cât a fost infiltrată de sistemul imunitar”, a spus Levy.

Cercetarea a fost susținută printr-un grant de Institutul Național de Sănătate, Societatea de Leucemie și Limfom, Fundația Boaz și Varda Dotan, Fundația Phil N. Allen și Facultatea de Medicină a Universității Stanford.

 

Sursa: https://med.stanford.edu/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *