Femeile cu probleme de fertilitate au un risc crescut de a dezvolta cancer ovarian sau endometrial

Spread the love
Sursă foto: https://www.rmany.com

Potrivit savanților de la Universitatea Stanford, femeile care au probleme de fertilitate prezintă un risc mai mare cu 18% de a dezvolta cancer ovarian și endometrial, față de cele care nu se confruntă cu această problemă.

Statisticile arată că aproximativ 2% din femeile infertile sunt diagnosticate cu cancer. Cercetătorii explică faptul că femeile cu probleme de fertilitate, care au fost supuse unei fertilizări în vitro (FIV), sunt expuse la medicamente care modifică echilibrul hormonal, iar astfel de modificări ar putea duce la apariția cancerului. Infertilitatea este, de asemenea, legată de problemele genetice, ceea ce poate crește probabilitatea mutațiilor și a cancerului.

În cadrul studiilor, echipa de cercetători a analizat 64.000 de femei cu probleme de fertilitate pe parcursul a patru ani. Aceste femei au fost comparate cu 3,1 milioane de femei care nu aveau probleme de fertilitate. Rezultetele au arătat că participantele infertile aveau un risc mult mai mare de a dezvolta cancer, față de cele sănătoase. În timpul studiului, aproximativ 2% dintre femeile infertile au fost diagnosticate cu cancer, comparativ cu 1,7% pentru femeile fertile.

Terapiile de fertilizare artificială stimulează ovarele să producă ovule suplimentare, care pot fi apoi colectate și fertilizate în laborator pentru a crea embrioni. Astfel de medicamente alterează și hormonii din corpul femeii, care pot declanșa anumite tipuri de cancer cum ar fi cele ale ovarului, endometrului,  uterului sau sânului.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *