Poate fi controlată senzația de foame?

Spread the love
Sursă foto: https://www.sciencealert.com
Sursă foto: https://www.sciencealert.com

 

Obezitatea reprezintă creșterea exagerată a greutății corporale (peste 25% față de greutatea normală), cauzată de acumularea unei cantități mari de grăsime în țesutul subcutanat. Constituie un factor de risc în diabetul zaharat, patologia cardiovasculară și aterioscleroză.

Potrivit cercetătorilor, stimularea creierului pentru a-și schimba sistemul de recompensă intrinsecă (modul prin care se optimizează alegerile), poate avea rezultate eficiente în tratamentul obezității. Tehnica a dat rezultate pozitive după doar o singură ședință de tratament, reprezentând potențialul unei alternative mult mai sigure de a trata obezitatea, evitând intervențiile chirurgicale invazive și efectele secundare ale acestora.

Stimularea magnetică transcraniană profundă (dTMS) este un tratament medical care utilizează energia magnetică pentru a stimula neuronii în anumite zone ale creierului. Este utilizat pentru a trata depresia și dependența, iar cercetătorii sunt de părere că dTMS ar putea fi o opțiune bună și pentru a reduce mâncatul în exces.

În cadrul acestui studiu, dr. Livio Luzi de la Istituto di Ricovero e Cura, Italia și echipa sa au investigat efectele dTMS asupra apetitului și sațietății la persoanele obeze. Ei au studiat efectele unei singure sesiuni de 30 minute a dTMS, la frecvență înaltă, asupra indicatorilor de sânge asociați cu recompensa alimentară la un grup de 40 de pacienți obezi. Ei au descoperit că dTMS de înaltă frecvență a crescut semnificativ concentrațiile plasmatice ale beta-endorfinelor (neurotransmitățorii implicați în producerea unor sentimente ridicate de recompensă după ingestia alimentelor). Cu alte cuvinte, în urma tratametului, a scăzut senzația de foame și implicit consumul necontrolat al alimentelor.

Pentru prima dată, acest studiu este capabil să ofere o explicație a modului în care dTMS ar putea modifica mâncatul în exces la persoanle obeze.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/news/20180521/Brain-stimulation-shows-promise-in-treating-obesity-by-reducing-food-cravings.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *