Știați că insomnia poate fi de natură genetică?

Insomnia reprezintă o tulburare a somnului care se manifestă prin reducerea duratei și/sau profunzimii lui și afectează aproximativ 10% din populația globului. În cadrul unui studiu, oamenii de știință au descoperit că această afecțiune poate fi de natură genetică în proporție de 30%.
Dr. Mackenzie J. Lind de la Institutul Virginia pentru Genetică și Psihiatrie Comportamentală și colegii săi au estimat că heritabilitatea insomniei este de aproximativ 59 % la femei și 38% la bărbați. Există unele dovezi care sugerează că genele de ritm circadian și neurotransmițătorii implicați în reglarea somnului joacă un rol în esențial în apariția insomniei.
Cercetătorii au folosit o abordare diferită pentru a identifica genele implicate în insomnie. Studiile de asociere la nivelul genomului (GWAS) scanează cantități mari de cod genetic pentru a găsi locații de legătură.
În cadrul studiului, aceștia au analizat datele de la 1.331.010 de oameni și au găsit 956 de gene în 202 locații prezente în genom, legate de insomnie. Unele dintre aceste gene au fost prezente în zonele corticale și în striatum. Există, de asemenea, o legătură cu neuronii piramidali din claustrum.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o asociere cu un tip de proces celular numit proteoliză mediată de ubiquitin. Acesta este un mecanism care vizează proteinele pentru distrugerea celulelor, pe care cercetătorii l-au legat anterior de insomnie.
Sursă: https://www.medicalnewstoday.com