Efectele administrării de metformină și insulină în timpul diabetului gestațional

Spread the love
Sursă foto: https://www.rd.com/

Diabetul gestațional este o condiție temporară, care apare doar în timpul sarcinii, în care corpul nu produce o cantitate adecvată de insulină, astfel încât, nivelul de glucoză din sânge este crescut. În timpul sarcinii, hormonii secretați de placentă blochează acțiunea insulinei. Această problemă se numește insulinorezistență și face ca organismul mamei să folosească foarte greu insulina. Nevoia de insulină poate crește în cazul acestei afecțiuni până la de trei ori peste valoarea normală.

Cercetătorii de la Universitatea Cardiff au descoperit că femeile care iau metformină și / sau insulină în timpul diabetului gestațional ar putea reduce riscul complicațiilor pe termen lung pentru nou născuți. Echipa de oameni de știință a descoperit că placentele femeilor tratate cu medicamente pentru diabet nu au prezentat alterarea ADN, asociată cu diabetul de tip II.

Constatările sugerează că un copil născut de o femeie care utilizează metfomină sau insulină poate fi protejat împotriva riscului crescut de a dezvolta diabet de tip II, asociat în mod normal cu expunerea la diabetul gestațional.

„Având în vedere prevalența tot mai mare a obezității materne la nivel mondial, înțelegerea indicatorilor și a consecințelor diabetului zaharat de tip II este foarte  importantă”, a explicat dr. Rosalind John de la Universitatea Cardiff.  

Utilizând analiza de lungime a telomerilor de înaltă rezoluție, cercetătorii au confirmat că diabetul gestațional exacerbează eroziunea telomerelor în placentă. Tratamentele cu metformina și / sau insulină nu provoacă scurtarea telomerilor placentari. Rezultatele studiilor au demonstrat că acest tratament poate proteja împotriva eroziunii telomerilor. 

Sursă: https://medicalxpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *