Cum se poate calcula riscul apariției bolii Alzheimer

Spread the love

 

Sursă foto: http://suppversity.blogspot.ro
Sursă foto: http://suppversity.blogspot.ro

Potrivit unui studiu demarat la Școala de Sănătate Publică din Los Angeles, s-a constatat că riscul de dezvoltare al bolii Alzheimer variază în funcție de vârstă, sex și prezența oricăror semne sau simptome de demență.

Autorii studiului au afirmat că aceasta este prima dată când estimările de risc pe durata vieții au luat în considerare schimbările biologice care apar în creier cu 20 de ani înainte de apariția simptomelor reale ale bolii Alzheimer. Cercetătorii au elaborat un model matematic computerizat, cu ajutorul căruia au calculat riscurile apariției acestei afecțiuni.

Un exemplu din studiu a arătat că un bărbat în vârstă de 70 de ani care prezintă plăci amiloide, dar fără semne de neurodegenerare sau pierderi de memorie, are un risc de 19,9% de a dezvolta simptomele clinice ale bolii. Cu toate acestea, dacă prezintă neurodegenerare, riscul crește pană la 31,3%, iar dacă este prezentă și insuficiența cognitivă usoară (MCI), riscul este crescut la 86%.

Ratele ridicate ale mortalității la populațiile vârstnice sunt, de asemenea, un factor important. De exemplu, o femeie de 90 de ani care are plăci amiloide, are un risc de dezvoltare de 8,4%, în timp ce o femeie de 65 de ani cu plachete, are un risc de 29,3%. Riscul mai mic pentru femeia în varstă de 90 de ani se explică prin speranța de viată mai scurtă.

Așa cum există predictori pentru riscul unui atac de cord, va fi important în viitor să poată fi măsurată și probabilitatea dezvoltării bolii Alzheimer. Dacă oamenii ar ști cu mult timp înainte ce fel de risc prezintă, ar putea să încetinească și să prevină apariția acestei boli.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/news/20180522/New-tool-can-predict-the-lifetime-risk-of-Alzheimere28099s.aspx

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *