Atenție! O infecție fungică poate afecta creierul!

Spread the love
Sursă foto: https://www.thecandidadiet.com

Cercetătorii au descoperit în cadrul unui studiu realizat pe șoareci că infecția cu o ciupercă percepută în mare măsură ca fiind inofensivă (Candida albicans), poate provoca anomalii ale creierului care seamănă cu cele ale bolii Alzheimer.

Candida albicans este cea mai frecventă și cea mai bine studiată cauză a infecțiilor fungice la om. Reprezintă o specie de ciupercă prezentă în intestin, cavitatea bucală sau în vagin.

Potrivit studiului publicat recent în revista on-line Nature Communications, ciuperca poate pătrunde în creier, poate declanșa un răspuns inflamator și poate afecta memoria. În plus, infecția poate duce la formarea de structuri anormale în creier, cum ar fi plăcile de amiloid.  

“Un număr tot mai mare de observații arată că ciupercile devin o cauză mai frecventă a bolilor alergice, cum ar fi astmul sau sepsisul, o boală provocată de răspunsul organismului la o infecție”, a afirmat dr. David B. Corry.

Dr. Corry și colegii săi au testat câteva doze de Candida albicans pe șoareci și au încercat să găsească o doză care ar fi suficient de mare pentru a afecta creierul, dar nu suficientă pentru a provocă o boală neurologică.  În cele din urmă, oamenii de știință au decis să injecteze o doză mică în sângele rozătoarelor. Aceștia au fost surprinși să descopere că ciuperca a trecut bariera hemato-encefalică, un mecanism care protejează creierul împotriva agenților patogeni care pot exista în sânge. Bariera separă capilarele creierului sau vasele de sânge de celulele și țesuturile acestuia.

Rezultatele studiilor au demonstrat că această ciupercă a traversat această barieră și a afectat celulele imune ale creierului.

Sursă: https://www.medicalnewstoday.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *