Cercetătorii belgieni au descoperit bacterii în sângele pesoanelor cu HIV, cancer și alte afecțiuni

Spread the love
Sursă foto: https://www.pharmaceutical-journal.com

În cadrul unui studiu complex, cercetătorii belgieni au descoperit vezicule provenite din bacteriile intestinale în sângele pacienților cu HIV și cancer. Din cauza permeabilității crescute a peretelui intestinal la acești pacienți, veziculele bacteriene ajung în sânge și pot influența sistemul imunitar. Această cercetare aduce o nouă lumină în modul în care bacteriile intestinale pot comunica cu diferite organe în corpul uman.

Potrivit statisticilor, în corpul uman se află trilioane de bacterii, iar majoritatea acestor bacterii sunt situate în colon. Perturbarea florei intestinale a fost recent legată de dezvoltarea diferitelor afecțiuni, cum ar fi diabetul, boala Alzheimer, boala inflamatorie intestinală, HIV și cancer.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Ghent, condusă de dr. An Hendrix a dezvoltat recent o tehnică sensibilă pentru a detecta prezența veziculelor bacteriene în sânge. Experimentele arată că pacienții cu permeabilitate crescută a peretelui intestinal prezintă concentrații crescute de vezicule bacteriene în sânge. Mai mult, cantitatea acestor vezicule din sânge corespunde cu măsura în care peretele intestinal este deteriorat.

Veziculele bacteriene conțin, de asemenea, endotoxine care influențează sistemul imunitar și pot provoca inflamații în diferite organe. În ciuda faptului că mai mult de 100 trilioane din aceste vezicule sunt prezente în intestinul nostru, sunt foarte greu de detectat în sângele unor persoane sănătoase.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *