Cercetătorii au reușit să programeze o reţea neuronală artificială care prezintă un comportament autistic

Spread the love
Sursă foto: https://www.myvmc.com
Sursă foto: https://www.myvmc.com

În cadrul unui studiu complex, cercetătorii de la Baylor University au reuşit să programeze o reţea neuronală artificială care prezintă un comportament autistic. Prin acest proces, ei au vrut să demonstreze cum o cauză generală a autismului, care are legătură cu un concept de normalizare, poate duce la manifestările simptomatice ale tulburării. De asemenea, cercetătorii sunt de părere că tulburarea este cauzată de un dezechilibru neuropsihologic al sistemului de stimulare/inhibare.

În ceea ce privește acest sistem, neuronii din creier funcţionează ca nişte receptori care primesc constant semnale de la alţi neuroni şi îi transmit mai departe, doar dacă semnalele stimulente sunt mai multe ca număr decât semnalele inhibitorii, care sunt de asemenea transmise în cadrul aceluiaşi proces, prin aceiaşi neuroni. Totodată, semnalele inhibitorii determină cât de permisiv este un neuron şi dacă transmite sau nu mai departe semnalele pe care le primeşte. Dacă semnalele stimulente nu ating un nivel minim, acestea sunt reţinute, iar întregul proces este destul de bine reglat. Atunci când filtrele neuronale funcţionează corect, un neuron va transmite mai departe doar semnalele de o anumită intensitate, una mult mai mare ca a zgomotului de fundal. Conform acestei ipoteze, la cei care suferă de autism sunt transmise toate semnalele, nu doar cele corecte.

Cu ajutorul acestui experiment, cercetătorii și-au dorit să afle dacă simptomatologia autismului reflectă anumite schimbări în procesoarele neuronale. Aceștia au demonstrat cu ajutorul unei reţele neuronale, că o reducere a semnalelor inhibitoare poate cauza simptome vizibile la persoanele care suferă de autism, precum şi influenţa felul în care respectivele persoane interpretează stimulii din prezent pe baza unor experienţe senzoriale din trecut. Simptomatologia specifică autismului apare în reţeaua neurală când influenţa ansamblului de neuroni scade. Mai mult, normalizarea divizivă poate explica de ce există atât de multe tipuri de autism şi cum se manifestă această tulburare.

 

Sursă: http://www.pnas.org/content/early/2015/07/08/1510583112

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *