Peptidele pot fi utilizate drept antibiotice puternice

Spread the love
Sursă foto: http://analyteguru.com/
Sursă foto: http://analyteguru.com/

 

Conform cercetătorilor, organismul uman produce numeroase peptide antimicrobiene care ajută sistemul imunitar să elimine infecțiile. Oamenii de știință care speră să poată utiliza aceste peptide drept antibiotice potențiale, au descoperit că alte peptide din corpul uman pot avea și efecte antimicrobiene puternice.

În cadrul studiilor, cercetătorii de la Universitatea Federico din Napoli au descoperit că fragmentele de pepsinogen proteic, o enzimă folosită pentru digerarea alimentelor în stomac, pot ucide bacterii precum Salmonella și E. coli. Oamenii de știință sunt de părere că prin modificarea acestor peptide pentru îmbunătățirea activității antimicrobiene, pot să dezvolte peptide sintetice care ar putea fi utilizate ca antibiotice împotriva bacteriilor rezistente la medicamente.

“Aceste peptide reprezintă într-adevăr un model excelent pentru experimente. Intenționăm să folosim biologia sintetică pentru a le modifica mai mult și a le face mai puternice”, a afirmat dr. Cesar. Peptidele antimicrobiene, care se găsesc în aproape toate organismele vii, pot ucide mulți microbi, dar, de obicei, nu sunt suficient de puternice pentru a acționa ca antibiotice pe cont propriu.

În acest studiu, cercetătorii au vrut să observe dacă alte proteine ​​găsite în corpul uman, în afară de peptidele antimicrobiene cunoscute anterior, ar putea fi în măsură să ucidă bacterii. În acest scop, ei au dezvoltat un algoritm de căutare, care analizează bazele de date ale secvențelor de proteine ​​umane în căutare de asemănări cu peptidele antimicrobiene cunoscute. În aproape 2000 de proteine ​​umane, algoritmul a identificat circa 800 cu o activitate antimicrobiană posibilă. După ce oamenii de știință au identificat peptidele, le-au testat împotriva bacteriilor cultivate în vase de laborator și au descoperit că ar putea ucide o varietate de microbi, inclusiv agenți patogeni alimentari, cum ar fi Salmonella și E. Coli.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/news/20180821/Scientists-discover-peptides-that-can-be-used-as-new-antibiotic-candidates.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *