Noi speranțe pentru persoanele care se confruntă cu probleme dentare

Spread the love
Sursă foto: https://www.houstoniamag.com
Sursă foto: https://www.houstoniamag.com

 

Potrivit statisticilor, pierderea dinților este o problemă semnificativă de sănătate care afectează în prezent milioane de oameni din întreaga lume. Deși implanturile dentare artificiale reprezintă terapia standard de înlocuire a dinților, ele nu au prea multe din proprietățile dinților naturali și pot fi asociate cu diferite complicații. Pierderea unui dinte trebuie să fie, la scurt timp sau chiar imediat, urmată de înlocuirea acestuia. Dintele preia forțele masticatorii prin intermediul coroanei și le transmite cu ajutorul rădăcinii la osul înconjurător, menținându-i astfel troficitatea (densitatea și volumul).

Cercetătorii de la Universitatea de Tufts din Boston, Statele Unite ale Americii au explorat noi metode pentru a crea construcții dentare, care includ caracteristici asemănătoare dinților naturali, cum ar fi nișa de celule stem epiteliale dentare, centrele de semnalizare a nodurilor de smalț, celulele de amplificare și formarea țesutului dentar mineralizat. Prototipul a  fost compus din celule dentare introduse într-un material hidrogel.

În cadrul cercetărilor, oamenii de știință au elaborat o strategie în care celulele mezinimale autologe, care provin de la măduva osoasă, pot fi utilizate pentru a furniza nervii dinților bio-fabricați, fără a mai apela la un tratament imunosupresor. Inervația dinților este esențială pentru funcționarea și protecția lor, dar nu apare spontan după leziuni. Această nouă metodă oferă inervație, evitând în același timp multiple efecte secundare asociate cu imunosupresoarele.

Aceste studii interesante demonstrează un viitor promițător pentru crearea de noi metode care ar putea ajuta persoanele care se confruntă cu această problemă.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/news/20180821/New-studies-point-to-a-promising-future-for-bioengineered-teeth.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *