A fost aprobat medicamentul care vindecă o boală oftalmologică gravă

Spread the love
Sursă foto: http://www.oceansideoptometryclinic.com
Sursă foto: http://www.oceansideoptometryclinic.com

Conform unui studiu, Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente a aprobat recent primul medicament, Oxervate (cenegermin), pentru tratamentul keratitei neurotrofice, o boală rară care afectează corneea (stratul clar care acoperă porțiunea colorată din fața ochiului).

„Chiar dacă prevalența keratitei neurotrofice este scăzută, impactul acestei afecțiuni grave asupra unui pacient poate fi devastatoare. În cele mai multe dintre cazuri, pacienții sunt nevoiți să suporte intervenții chirurgicale”, a declarat dr. Wiley Chambers, oftalmolog la Centrul pentru Evaluarea și Cercetarea Medicamentelor al FDA.

Keratită neurotrofică este o boală degenerativă care rezultă din pierderea senzitivității corneei. Pierderea senzitivității corneei afectează sănătatea acesteia, cauzând leziuni progresive stratului superior, incluzând subțierea corneei și perforarea acesteia în cazurile severe.

Siguranța și eficacitatea noului medicament, Oxervate (picături care conțin cenegermin), a fost experimentată pe 151 de pacienți cu keratită neurotrofică. În primul studiu, pacienții au fost împărțiți în trei grupuri diferite. Un grup a primit Oxervate, un al doilea grup a primit picături de ochi cu o concentrație diferită de cenegermin, iar al treilea grup a primit picături de ochi fără cenegermin. În al doilea studiu, pacienții au fost împărțiți în două grupuri. Un grup a fost tratat cu picături oftalmice Oxervate, iar celălalt grup a fost tratat cu picături de ochi fără cenegermin. Toate picăturile de ochi în ambele studii au fost administrate de șase ori pe zi, timp de opt săptămâni. În ambele studii, vindecarea completă a corneei în opt săptămâni a fost demonstrată la 70% dintre pacienții tratați cu Oxervate, comparativ cu 28% dintre pacienții tratați fără cenegermin.

 

Sursă:  https://www.news-medical.net/news/20180823/FDA-approves-first-drug-for-treatment-of-rare-disease-affecting-the-cornea.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *