Ce boala grava risca adolescentii care consuma alcool

Spread the love
Sursă foto: https://www.everydayhealth.com
Sursă foto: https://www.everydayhealth.com

 

A aparut un nou studiu ingrijorator despre consumul de alcool in randul adolescentilor. Publicat in revista Asociatiei Americane pentru Cercetarea Cancerului, studiul este realizat de  Emma Allott, profesor asociat al Departamentului de Nutritie din cadrul Univesitatii  North Carolina, SUA.

Potrivit cercetătorii, în comparație cu persoanele care nu consumă alcool, bărbații care au consumat cel puțin șapte băuturi pe săptămână în timpul adolescenței, au prezentat un risc de trei ori mai mare semnificativ clinic de a fi diagnosticați cu cancer de prostată.

“Prostata este un organ care crește rapid în timpul pubertății și este mai predispus la expunerea cancerigenă în timpul adolescenței. Din acest motiv, am vrut să observăm dacă un consm ridicat de alcool în adolescență este asociat cu agresivitatea cancerului de prostată mai târziu”, a afirmat dr. Allott.

Studiile anterioare în acest domeniu s-au axat adesea pe efectul consumului de alcool asupra riscului global de cancer de prostată.  Dr. Allott și colegii săi au analizat date de la 650 de pacienți care au suferit o biopsie de prostată. Bărbații au completat chestionare, care au evaluat numărul mediu de băuturi alcoolice consumate săptămânal în fiecare deceniu de viață, pentru a determina aportul de alcool pe toată durata vieții.

În urma unei analize multivariabile, cercetătorii au descoperit că aportul de alcool etilic la vârste cuprinse între 15-19 ani nu a fost asociat cu cancerul de prostată. Totuși, consumul a cel puțin șapte băuturi pe săptămână între aceste vârste a fost asociat cu un risc de trei ori mai mare, comparativ cu cei care nu consumă alcool. Asemenea asociații s-au observat printre cei care au consumat cel puțin șapte băuturi alcoolice pe săptămână la vârstele de  20-29, 30-39 și 40-49.

Cercetătorii au evaluat, de asemenea, asocierea dintre consumul cumulat de alcool pe toată durata vieții și diagnosticarea cancerului de prostată. În comparație cu bărbații aflați în cel mai mic interval al aportului de alcool, cei din terțele superioare aveau un risc mult mai mare de a fi diagnosticați cu cancer de prostată la biopsie.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/news/20180823/Men-who-consume-alcohol-during-adolescence-are-more-likely-to-have-prostate-cancer.aspx

One thought on “Ce boala grava risca adolescentii care consuma alcool

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *