Căpșunile, un bun aliat împotriva bolilor intestinale

Spread the love
Sursă foto: https://www.smithsonianmag.com
Sursă foto: https://www.smithsonianmag.com

Boala inflamatorie intestinală (IBD) reprezintă un set de afecțiuni dureroase, care pot provoca diaree severă și oboseală. Pricipalele boli inflamatorii intestinale sunt colita ulceroasă și boala Crohn. În mod tradițional, tratamentele pot include medicamente și intervenții chirurgicale. Potrivit unor studii, cercetătorii sunt de părere că o dietă bazată pe căpșuni ar putea atenua inflamația colonului și ar putea îmbunătăți sănătatea intestinală.

“Stilul de viață sedentar și obiceiurile alimentare ale multor oameni pot promova inflamația colonului și pot crește riscul de apariție al IBD”, spune dr. Hang Xiao.

Consumul de fructe și legume a fost asociat cu un risc scăzut al apariției IBD. Pentru a stabili o abordare eficientă și practică pentru a reduce inflamația colonului la pacienții IBD, dr. Xiao și echipa sa de la Universitatea din Massachusetts, s-au concentrat pe consumul unei diete bazate pe căpșuni, datorită plăcerii utilizării lor în alimentația obișnuită.

În cadrul experimentelor, dr. Xiao a folosit patru grupe de șoareci – un grup de șoareci sănătoși care au primit o dietă regulată și trei grupuri de șoareci cu IBD, cărora le-a administrat o dietă cu pulbere de căpșuni. Consumul alimentar de căpșuni, la o doză echivalentă cu cel puțin trei sferturi dintr-o ceașcă a suprimat în mod semnificativ simptome precum pierderea în greutate corporală și diareea sangeroasă la șoarecii cu IBD. Tratamentele au diminuat, de asemenea, răspunsurile inflamatorii în țesutul colonic al șoarecilor.

În continuarea studiilor, cercetătorii vor încerca să-și valideze descoperirile la pacienții cu IBD.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/news/20180820/Strawberries-could-mitigate-colonic-inflammation.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *