Langerhans, celula imună responsabilă de apariția fotosensibilității

Spread the love
Sursă foto: https://www.publicdomainpictures.net/
Sursă foto: https://www.publicdomainpictures.net/

 

În cadrul unor studii, cercetătorii de la Spitalul de Chirurgie Specială (HSS) au descoperit că un tip de celulă imună cunoscută sub numele de “Langerhans” pare să joace un rol important în fotosensibilitate, o reacție a sistemului imunitar la lumina soarelui, care poate declanșa erupții cutanate severe.

Această afecțiune, în care chiar și expunerea ambientală la razele ultraviolete ale soarelui poate duce la erupții cutanate, afectează 60% dintre persoanele care suferă de lupus. De asemenea, se poate declanșa și la persoanele care suferă de alte boli autoimune sau afecțiuni dermatologice.

“Am lansat acest studiu pentru a obține o perspectivă asupra cauzei fundamentale a fotosensibilității. O mai bună înțelegere a mecanismelor celulare implicate în fotosensibilitate ar putea conduce la un tratament îmbunătățit”, a declarat dr. Theresa Lu de la Spitalul de Chirurgie Specială.

Dr. Lu și colegii săi au analizat celulele Langerhans (LCs), acele celulele imune care stau în epidermă (stratul superior al pielii), gândindu-se că aceste celule ar putea avea o funcție protectoare. Celulele din stratul superior al pielii, cunoscute sub numele de keratinocite, depind de citokinele familiei factorului de creștere epidermal (EGF) pentru a rămâne sănătoase. Atunci când LCs funcționează bine, ele produc o moleculă numită ADAM17, care este activată atunci când este expusă la lumina UV. De asemenea, ADAM17 este responsabilă pentru activarea citokinelor din familia FEG.

“Studiul nostru de laborator a constatat că celulele Langerhans au jucat un esențial în protejarea pielii de leziunile induse de lumina UV. În modelele de lupus, LC nu exprimă mai puțin din molecula ADAM17, deci sunt mai puțin eficiente la activarea citokinelor familiei EGF, care joacă un rol important în protejarea pielii. Cu alte cuvinte, calea celulară nu funcționează așa cum ar trebui”, a explicat dr. Lu.

 

Sursă: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180816090434.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *