Legătura dintre riscul apariției sclerozei multiple și dietă

Spread the love

O alimentatie bogată în legume, pești, legume, ouă și păsări de curte este legată de un risc mai scăzut de scleroză multiplă, o afecțiune pe termen lung care afectează creierul, măduva spinării și nervul optic. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii din Australia, după ce au studiat legăturile dintre regimul alimentar și a sistemului nervos central.

Scleroza apare când există o pierdere sau o deteriorare a izolației grase din jurul fibrelor nervoase care transmit semnale către și dinspre celulele creierului.

Cercetatorii au analizat date despre aproape 700 de persoane din Australia, iar concluziile apar într-o lucrare publicată  în Jurnalul de scleroză multiplă.

“Există o serie de factori de risc cunoscuți pentru scleroza multiplă” explică autorul studiului principal, Dr. Lucinda J. Black, de la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea Curtin din Perth, Australia. Ea dă exemple cum ar fi nivelul scăzut de vitamina D, expunerea insuficientă la soare și fumatul.

Scleroza multipla este o boală pe termen lung și imprevizibilă. Simptomele sale pot sa apară treptat sau pot interveni brusc.

Mulți cercetători cred că în scleroza multipla, sistemul imunitar atacă mielina sănătoasă în creier, măduva spinării și nervul optic. În cele din urmă, deteriorarea afectează fibrele și celulele și perturbă normalitatea simțurilor și  controlul mișcării.

Simptomele variază foarte mult, în funcție de localizarea și severitatea afectării mielinei. Acestea includ : probleme de vedere, pierderea coordonării și echilibrului, dificultăți de vorbire, amorțeală, tremur, probleme de memorie și concentrare, oboseală acută și paralizie.Potrivit statisticilor există mai mult de 2,3 milioane de oameni din întreaga lume care trăiesc cu scleroza multipla.Scleroza multipla se poate dezvolta la orice vârstă,  dar majoritatea cazurilor sunt diagnosticate la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani. Femeile au de trei ori mai multe șanse de a dezvolta scleroza multipla ca bărbați.

Sursa https://www.medicalnewstoday.com/articles/322800.php

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *