Cercetarea care arată că glucagonul are un rol benefic la persoanele care suferă de diabet

Spread the love
Sursă foto: https://www.projectinvictus.it

O echipă de cercetători de la Montreal a dezvoltat un mecanism implicat în controlul acțiunii insulinei. Cu ajutorul acestuia, au demonstrat că glucagonul joacă un rol esențial în acest proces.

Glucagonul a fost considerat un hormon al cărui unic scop a fost să contracareze efectul insulinei. Cu toate acestea, dr. Jennifer Estall, cercetător la Institutul de Cercetare Clinică din Montreal (IRCM) și la Université de Montréal, contestă această dogmă. Într-un nou studiu publicat în jurnalul Proceedings of the Național Academy of Sciences (PNAS), cercetătoarea a descoperit un mecanism adaptiv implicat în controlul acțiunii insulinei, arătând că glucagonul joacă un rol esențial și poate avea un efect protector.

Atunci când nivelul de zahăr din sânge devine prea mare, insulina trimite un semnal organismului pentru a stoca excesul în țesuturi, ca surse de energie, și induce ficatului să înceteze producția de zahăr. Glucagonul, pe de altă parte, trimite semnale ficatului să utilizeze aceste rezerve atunci când este necesar. Poate acționa, de exemplu, în timpul unei perioade de repaus sau când organismul consumă mai multă energie decât de obicei.  

Pe baza observațiilor în celulele hepatice ale șoarecilor de laborator, cercetătorii au descoperit că glucagonul are nevoie de o proteină numită PGC1A. Activarea PGC1A nu a dus la hiperglicemie, așa cum s-a crezut anterior, iar șoarecii au avut un răspuns mai bun la insulină. Dr. Estall se așteaptă ca acest studiu să încurajeze cercetătorii să se uite mai atent la glucagon și PGC1A.  

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *