Oamenii de știință, din ce în ce mai aproape de crearea ovarului artificial

Spread the love
Sursă foto: https://www.buzzworthy.com

O echipă de cercetători de la Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) condusă de dr. Aldo R. Boccaccini a făcut un pas important în dezvoltarea ovarelor artificiale pentru pacientele care au suferit de cancer ovarian. Oamenii de știință au cercetat tehnici inovatoare pentru restaurarea fertilității pacientelor. Un ovar artificial ar ajuta femeile să rămană gravide, în ciuda faptului că au suferit de cancer și au utilizat medicamentele puternice în timpul chimioterapiei. Comunitatea științifică a investigat modul în care pot fi reconstituite ovarele în laborator și materialele pe care să le utilizeze.

În cadrul studiilor, oamenii de știință au folosit o metodă numită „electrospinning”, utilizată în mod obișnuit în știința materialelor. Această tehnică se bazează pe aplicarea unui potențial electric ridicat între doi electrozi cu polaritate opusă. Această tensiune ridicată poate depăși tensiunea superficială a unei soluții de polimer și poate permite soluției să se vaporizeze complet și să formeze o structură fibroasă.

“Electrospinningul este extrem de versatil, deoarece putem folosi o varietate de polimeri naturali și sintetici. Noi am folosit pentru prima dată materialul biodegradabil polyepsilon caprolactone și un amestec din gelatină pentru a crea o schelă de fibre foarte subțiri care imită structura și forma normală a cortexului ovarian”, explică dr. Liliana Liverani, coordonator științific al proiectului. 

Acesta este un pas important spre crearea unui ovar artificial care imită organul natural în condiții de mediu pentru creșterea și maturitatea foliculilor.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *