Premieră în Occident: a fost tratat primul pacient cu ajutorul CRISPR, instrumentul de editare genetică

Spread the love
Sursă foto: https://geneticliteracyproject.org

Pentru prima oară în istoria Occidentului, o companie elvețiană numită CRISPR Therapeutics a folosit instrumentul de editare genetică, CRISPR, pentru a trata un pacient cu beta-talasemie. Talasemia este o boală ereditară, caracterizată de producția scazută de hemoglobină. Hemoglobina este o moleculă din compoziția celulelor roșii ale sângelui, denumite și hematii, care are rolul de a transporta oxigenul către organe. Utilizarea acestei tehnici în premieră reprezintă un pas extrem de mare și de important, întrucât este prima utilizare a CRISPR pe un pacient.

“Tratamentul primului pacient înseamnă o revoluție în știință și medicină și începutul eforturilor noastre de a îndeplini promisiunile terapiilor CRISPR / Cas9 pentru tratarea bolilor serioase”, ​​a precizat dr. Samarth Kulkarni din cadrul companiei CRISPR Therapeutics.

Persoanele cu beta-talasemie au o genă mutantă care împiedică celulele sanguine să transporte oxigen. În cadrul studiului, cercetătorii au colectat celule stem din măduva osoasă a unui pacient și au folosit CRISPR pentru editarea ADN-ului celulelor. Apoi, au reintrodus celulele în organismul acestuia.

În prezent, aceștia au demarat un nou studiu care include 45 de persoane. Reprezentanții CRISPR Therapeutics au precizat că vor aștepta să vadă dacă tratamentul funcționează la primii doi participanți, înainte de a încerca tehnica pe restul grupului.

Sursă: https://futurism.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *