S-a descoperit un virus care poate genera o sarcină cu malformații!

Spread the love
Sursă foto: http://www.babypregnancycare.com

Conform studiilor recente, un virus obișnuit, care în mod normal, cauzează doar simptome ușoare la adulți, ar putea duce la malformații cardiace ale fetusului. Cercetările anterioare au sugerat că virusul, numit coxsackievirus B, poate provoca avorturi spontane la începutul sarcinii. Noile descoperiri, prezentate luna trecută în cadrul American Heart Association, sugerează că infecția cu coxsackievirus B la femeile gravide poate fi legată de malformațiile cardiace la fetuși.

În prima parte a studiului, cercetătorii au infectat rozătoarele gestante cu o singură tulpină a virusului în diferite doze și puncte în dezvoltarea fetală. Ei au descoperit că 60% dintre acestea au dat naștere la pui cu malormații cardiace, cel mai întâlnit fiind defectul septal ventricular (prezența unui orificiu în septul interventricular).

Apoi, cercetătorii au analizat genele care au fost pornite sau oprite în urma dezvoltării infecției la șoareci. Ei au emis ipoteza conform căreia virusul provoacă modificări ale genelor, fapt care duce la creșterea nivelului de proteine din organism, ​​diminuând capacitatea celulelor inimii de a se multiplica.

La om, acest defect se numără printre cele mai comune malformații cardiace și se caracterizează printr-o gaură în sept, creând o comunicare anormală între cei doi ventriculi. Într-o prima fază, presiunea din ventriculul stâng este mai mare decât în cel drept, motiv pentru care sângele circulă din stânga înspre dreapta, încărcând cu presiune ventriculul drept. Acesta livrează plămânilor o cantitate de sânge mai mare decât este normal, ceea ce în timp, va afecta arteriolele pulmonare. În a doua fază de evoluție a defectului septal ventricular, presiunea pulmonară crește, ceea ce determină schimbarea direcției de deplasare a sângelui prin orificul septal, de la dreapta la stânga.

Sursă: https://www.livescience.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *