Bicarbonatul de sodiu, eficace în tratarea afecțiunilor reumatologice

Spread the love

 

Sursă foto: https://www.express.co.uk
Sursă foto: https://www.express.co.uk

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient folosit în special în bucătărie, în prepararea unor mâncăruri sau prăjituri, însă beneficiile lui sunt mult mai extinse. Noile cercetări explică de ce bicarbonatul de sodiu este un ajutor eficace în tratamentul bolilor autoimune, cum ar fi artrita.

Într-un nou studiu publicat în The Journal of Immunology, cercetătorii de la Colegiul Medical din Georgia demonstrează beneficiile bicarbonatului de sodiu în tratarea bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă. Paul O’Connor, dr. urolog și colegii săi, au testat efectele acestuia, mai întâi pe șobolani și apoi pe oameni.

În urma studiului, oamenii de știință au observat că șobolanii cărora li s-a administrat bicarbonat de sodiu au prezentat o schimbare în tipurile de celule imune din splină. Numărul macrofagelelor pro-inflamatorii au scăzut, iar nivelurile celulelor antiinflamatorii au crescut. Atât șobolanii cu afecțiuni reumatoide, cât și șobolanii sănătosi, au prezentat aceeași evoluție. Pornind de la aceste rezultate, cercetătorii au început să exploreze mecanismele prin care această substanță ar putea contribui la tratarea bolilor autoimune.

Când cercetătorii au recrutat subiecți umani sănătoși și le-au cerut să bea soluția de bicarbonat de sodiu, a devenit evident că efectul antiinflamator al acestei substanțe s-a produs atât în ​​splină, cât și în sânge, iar celulele mezoteliale au mediat semnalele antiinflamatorii.

Rezultatele încep să ofere un răspuns cu privire la motivul pentru care bicarbonatul de sodiu poate ajuta pacienții care suferă de boli autoimune, inclusiv de artrită.

“Chiar dacă deocamdată tratamentul nu poate fi aplicat pe scară largă, este o modalitate foarte sigură de a trata boala inflamatorie”, susține dr. O’Connor.

 

Sursă: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321624.php

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *