Infarctul miocardic, din ce în ce mai frecvent la femeile tinere

Spread the love
Sursă foto: https://www.radionz.co.nz

Infarctul miocardic, numit frecvent și atac de cord, reprezintă întreruperea fluxului sangvin la nivelul unei porțiuni a cordului, ceea ce determină moartea celulelor miocardice. Cel mai frecvent se produce prin obstrucția unei artere coronare în urma rupturii unei plăci de aterom, care este un depozit de lipide și celule albe (în special macrofage) la nivelul peretelui arterial. 

Conform statisticilor, femeile tinere sunt din ce în ce mai predispuse la infarct. Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord au analizat, timp de 5 ani proporţia producerii infarctului, cu ajutorul rapoartelor medicale din SUA, privind femeile cu vârste cuprinse între 35 şi 54 de ani. Rezultatele arată că această cazuistică a crescut de la 27% între anii 1995-1999 la 32% în perioada 2010-2014, cea mai mare creştere fiind observată la femeile tinere. În plus, în timpul acestor perioade a fost observată o creştere de la 21% la 31% în rândul tinerelor, în comparaţie cu 30%-33% în rândul bărbaţilor.

„Ideea principală a studiului este că procentul crescut al infarctelor apare în rândul pacienţilor mai tineri, deşi populaţia planetei este îmbătrânită, iar cea mai mare creştere a fost observată la femeile tinere”, a afirmat dr. Melissa Caughey de la Universitatea din Carolina de Nord.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel global, 85% dintre bolile cardiovasculare asociate decesului se produc din cauza unui infarct sau a unui accident vascular cerebral.

Cercetarea conține datele a 28.732 de pacienţi care au suferit cel puţin un infarct. Femeile cu vârste cuprinse între 35 şi 54 de ani au reprezentat 30% din totalul de pacienţilor care au suferit un infarct.

Sursă: https://edition.cnn.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *