Noul test de sânge care detectează cancerul de prostată

Spread the love
Sură foto: https://herb.co
Sură foto: https://herb.co

 

Prezentat în cadrul unei reuniuni a Asociației Americane de Urologie la San Francisco, un studiu recent arată performanțele unui nou test de sânge extrem de precis în detectarea precoce a cancerului de prostată (IsoPSA). Potrivit cercetătorilor, noul test ar putea reduce substanțial necesitatea biopsiilor.

Cancerul de prostată este o formă de cancer care se dezvoltă în prostată, o glandă aflată la intersecția aparatului urinar cu cel genital la bărbați. Marea majoritate a cancerelor de prostată se dezvoltă lent, dar cu toate acestea, există și cazuri în care acesta se dezvoltă în mod agresiv. Celulele canceroase se pot extinde prin metastază la oase și ganglionii limfatici. Cancerul de prostată poate provoca durere, disfuncție erectilă, dificultăți de urinare și probleme în timpul actului sexual.

Studiile au demonstrat că testul IsoPSA, un indicator de proteine​​concentrat pe structură, poate face cu succes diferența între tumorile benigne și maligne, simplificând diagnosticarea prin eliminarea unor practici medicale invazive. Testul funcționează prin identificarea modificărilor moleculare ale proteinei PSA (o proteină produsă de glanda prostatică).

„Pentru a fi util din punct de vedere clinic, un biomarker (indicator) trebuie să fie atât specific țesuturilor, cât și cancerului. În timp ce PSA (o proteină produsă de glanda prostatică) este specifică prostatei, nu este specifică pentru cancerul de prostată, ceea ce duce la inexactitate în diagnosticare și prea multe biopsii inutile”, susține dr. Klein, președinte în cadrul Institutului Urologic & Rinichi din cadrul Clinicii Cleveland, Glickman.

Chiar dacă testul de sânge s-a dovedit eficient, cercetătorii sunt de părere că sunt necesare mai multe studii.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/news/20180518/New-blood-test-could-help-avoid-more-than-4025-of-prostate-biopsies-study-finds.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *