Blocarea unor enzime, o nouă speranță în tratarea cancerului

Spread the love
Sursă foto: https://www.honeycolony.com
Sursă foto: https://www.honeycolony.com

 

Înainte de diviziunea celulară, lanțurile lungi ale ADN-ului celulei sunt înfășurate strâns în structurile pe care le cunoaștem ca și cromozomi. Aceasta protejează materialul celular al celulei de anumite daune fizice și chimice. Capetele cromozomilor se numesc telomeraze (structuri specializate, care trebuie replicate cu fiecare ciclu de diviziune celulară). Replicarea completă a telomerilor pană la capătul cromozomilor necesită mecanisme specializate, dar acestea sunt limitate. Telomerele sunt, de asemenea, foarte sensibile la leziuni oxidative, ceea ce afectează capacitatea lor de a se reproduce. Din acest motiv, telomerele se micșorează în timp, limitând durata de viață a celulelor. Reducerea telomerelor este, în esență, cauza îmbătrânirii celulare.

Oamenii de știință au descoperit două enzime antioxidante care lucrează împreună, pentru a preveni oxidarea ADN-ului telomeric. Aceștia au întrerupt enzimele (numite PRDX1 și MTH1) în celulele canceroase și au constatat că telomerazele celulelor au scăzut cu fiecare rundă de diviziune celulară, dispărând cu totul în cele din urmă.

În mod normal, telomeraza împiedică scurtarea telomerilor la germeni și celule stem, care ajută la dezvoltare. Dar telomeraza este, de asemenea, foarte activă în celulele canceroase, menținându-le intacte telomerele și făcând astfel celulele nemuritoare. Noua lucrare arată că distrugerea PRDX1 și MTH1 împiedică telomerazele să contracareze scurtarea telomerilor.

 

Sursă: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180516184935.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *