Protocolul care poate ajuta medicii să gestioneze mai bine infecțiile bacteriene apărute la sugari

Spread the love
Sursă foto: https://www.babycenter.com

Potrivit cercetătorilor, un nou protocol ar putea ajuta medicii camerei de urgență să elimine infecțiile bacteriene care pun în pericol viața sugarilor care au febră, eliminând necesitatea tratamentelor cu antibiotice. Cercetătorii de la Applied Research Network (PECARN) au dezvoltat protocolul în urma unui studiu realizat la peste 1.800 de sugari. Studiul lor a fost finanțat de două agenții din cadrul Departamentului de Sănătate și Servicii Umane al SUA.   

Cercetările anterioare sugerează că între 8 și 13% dintre copiii cu vârsta de până la 2 luni care au febră pot dezvolta o infecție bacteriană gravă (SBI) care include infecții ale tractului urinar, bacteriemie (bacterii în sânge) și meningită bacteriană (infecție bacteriană a membranei care găzduieşte creierul și măduva spinării). Adesea, pentru a confirma un diagnostic, medicul va trebui să efectueze o puncție lombară, prin care se extrage o cantitate mică de fluid din canalul spinal. Deși complicațiile procedurii sunt rare, acestea includ inflamația canalului vertebral, sângerări și cefalee.

Protocolul dezvoltat de cercetători, măsoară nivelurile de bacterii din urină, de procalcitonină (o substanță produsă ca răspuns la o infecție bacteriană) și de neutrofile (celule albe din sânge cu rol în combaterea infecțiilor). Oamenii de știință pot exclude prezența unei infecții bacteriene, dacă testele arată un nivel scăzut de bacterii și procalcitonină, dar și un număr normal de neutrofile.

Chiar dacă rezultatele sunt remarcabile, cercetătorii susțin faptul că rezultatele studiilor trebuie verificate pe un eșantion mai mare de pacienți, înainte ca acestea să poată fi aplicate în practica medicală.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *