Știai că stresul cronic poate accelera creșterea celulelor canceroase?

Spread the love
Sursă foto: https://naturalon.com

După un studiu efectuat pe șoareci, cercetătorii sunt din ce în ce mai aproape să descopere felul în care stresul cronic pe termen lung poate accelera creșterea celulelor stem canceroase.

Studiile au legat stresul cronic de deteriorarea cognitivă accelerată, un risc mai mare de probleme cardiace și probleme ale intestinului. De asemenea, s-a constatat că expunerea la stres ar putea accelera creșterea celulelor cancerului prin impactul său asupra activității genei.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Dalian din China au găsit un mecanism cheie, declanșator al stresului cronic.

“Puteți ucide toate celulele pe care le doriți într-o tumoare, dar dacă celulele stem sau celulele mamă nu sunt ucise, atunci tumora va crește din nou și se va metastaza”, afirma dr. Keith Kelley.

După o investigație amănunțită, oamenii de știință au observat că șoarecii stresați au prezentat schimbări de comportament (depresie și anxietate) și că tumorile acestora au crescut în urma expunerii la stres. De asemenea, aceste tumori au crescut într-un ritm mai rapid.

“Rețeaua de semnalizare directă între căile de stres și un sistem de propagare a cancerului rămâne aproape complet necunoscută”, a completat dr. Keith Kelley.

Când au analizat modul în care diferiți factori fiziologici s-au schimbat la șoarecii care au experimentat stresul cronic, aceștia au observat activitatea unui hormon numit epinefrină. S-a constatat că șoarecii au avut niveluri foarte mari de epinefrină.   

Sursă: https://www.medicalnewstoday.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *