Cât de sigură este pentru creier modificarea genetică?

Spread the love
Sursă foto: https://www.pirbright.ac.uk

Anul trecut, cercetătorul chinez He Jiankui a editat genetic doi bebeluşi gemeni, încercând să-i facă imuni la HIV. Dar cercetătorii familiarizaţi cu schimbările genetice pe care le-au făcut sunt de părere că această manipulare a genomului poate avea și alte efecte.

Potrivit cercetătorilor, gena CCR5 este asociată cu predispoziţia la HIV, dar studiile făcute de cercetătorii americani arată că aceasta îmbunătăţeşte abilităţile cognitive. De asemenea, gena poate facilita recuperarea după un atac cerebral şi poate fi asociată cu succesul academic, ceea ce înseamnă că primii doi nou-născuţi modificaţi genetic pot avea memoria şi cogniţia îmbunătăţite. Cu toate acestea, nu există dovezi clare că dr. He a intenţionat să modifice creierul gemenilor. Totuşi, dovezile adunate de cercetători arată că cercetătorul chinez ştia de rolul pe care CCR5 îl joacă în creier.

„Cel mai probabil, răspunsul este da, le-a modificat creierul. Cea mai simplă interpretare este aceea că mutaţiile ar putea avea un impact asupra funcţiei cognitive a gemenilor”, a afirmat dr. Alcino Silva de la University of California, Los Angeles.

Dr. Alcino Silvia este de părere că He nu ar fi trebuit să efectueze studiul, deoarece nu se pot prezice efectele modificării genetice asupra vieţii celor doi gemeni.

„Ar fi de conceput ca pe viitor să putem creşte nivelul mediu al IQ-ului? Nu aş fi om de ştiinţă dacă aş spune nu. Experimentele pe şoareci demonstrează că răspunsul poate fi da, dar şoarecii nu sunt oameni. Pur şi simplu nu ştim care vor fi consecinţele. Nu suntem încă pregătiţi pentru asta”, a completat aceasta.

Sursă: https://futurism.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *