Produsele de îngrijire personală conțin o substanță care poate provoca rezistență la antibiotice

Spread the love
Sursă foto: https://www.technologynetworks.com

Recent, oamenii de știință au observat că triclosanul, o substanță chimică antibacteriană populară, ar putea face bacteriile rezistente la tratamentul cu antibiotice. Pasta de dinți, de exemplu, poate conține această substanță chimică care ar putea face tratamentul antibiotic mai puțin eficient.

Triclosan este un compus antibacterian regăsit în produsele obișnuite de uz casnic și de îngrijire personală, cum ar fi pasta de dinți, săpunul, deodorantele, articolele de bucătărie, lenjeriile de pat, etc. Producătorii adaugă substanța în compoziția acestor produse, pentru că se crede că omoară bacteriile. Cu toate acestea, noile cercetări sugerează acum că triclosan ar putea avea un efect opus.

Cercetătorii au efectuat atât experimente în vitro, cât și în vivo, care arată că triclosan face bacteriile mai puternice și mai rezistente la tratamentul cu antibiotice. Folosind un model de șoarece supus unui tratament cu antibiotic pentru infecții ale tractului urinar (UTI), aceștia au observat că triclosan poate interfera cu un anumit tip de antibiotic, făcându-l ineficient.  

În cadrul experimentului, oamenii de știință au încercat să distrugă bacteriile Escherichia coli (E. coli) cu aceste antibiotice în vitro și au examinat comportamentul celulelor. Un grup de celule bacteriene a fost expus la triclosan în prealabil, în timp ce celălalt grup nu a fost. S-a constatat că triclosan a crescut rezistența bacteriilor E. Coli.  

“Triclosan a mărit substanțial numărul de celule bacteriene supraviețuitoare”, a afirmat dr. Levin.

Sursă: https://www.medicalnewstoday.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *