Cum poți scapa de o boală gravă donând sânge

Spread the love
Sursă foto: https://deliciouslyorganic.net

Hemocromatoza este o afecţiune metabolică, în majoritatea cazurilor ereditară, caracterizată prin exces de fier din corp, care se depune pe ţesuturi şi organe, cauzând numeroase probleme de sănătate.

Nediagnosticată la timp, această afecțiune metabolică poate duce la afecţiuni grave, precum ciroză, diabet, artrită, cardiomiopatie , hipogonadism, impotenţă, hipotiroidism, epilepsie, scleroză multiplă, boala Alzheimer şi insuficienţă cardiacă ori hepatică.

Tratamentul acestei afecţiuni constă, în principal, în flebotomie, o procedură care presupune extragerea de sânge din corp şi, implicit, a fierului în exces. Această procedură prin care se extrag câte 500 ml de sânge, se repetă la fiecare 1-8 saptămâni, în funcție de nivelul de fier. Persoanele cu hemocromatoză pot dona acest sânge, dacă nu suferă deja de complicații severe (ciroza hepatică).

Se estimează că unul la fiecare 400 de persoane suferă de această afecțiune metabolică, dar este încă nediagnosticat. Tot mai multe țări au programe de screeaning populațional, pentru a diagnostica această afecțiune metabolică inainte de a apărea complicațiile grave, dar mai ales pentru a-i înscrie pe cei diagnosticați in programul de donare de sânge, care este cel mai eficient tratament pentru această afecțiune.

România nu are un astfel de program, ba mai mult, nici nu deconteaza testele pentru diagnosticarea hemocromatozei.

Un astfel de program de screening in România ar duce la identificarea a peste 40.000 de bolnavi care ar deveni donatori de sange, ce ar putea dona de peste 5 ori pe an câte 500 ml de sange (conform ghidurilor medicale pentru tratamentul hemocromatozei). Astfel colectarea de sange in Romania ar creste cu peste 40%.

Sursă: https://blood.ca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *