Steroizii neuroactivi inhibă activitatea unor proteine cu rol important în organism

Spread the love
Sursă foto: http://www.t13.cl

Cercetătorii de la Universitatea din Maryland au descoperit modul în care steroizii neuroactivi găsiţi în creier și în fluxul sanguin inhibă activitatea unui tip specific de proteine ​​denumite receptori de tip Toll (TLR4), despre care se știe că joacă un rol esențial în inflamația multor organe, inclusiv a creierului.

Publicat în revista on-line Nature Scientific Reports, studiul arată cum neurosteroidul „allopregnanolone” previne activarea proteinelor pro-inflamatorii importante pentru reglarea genelor, precum și crearea de citokine. Inflamația celulară de semnalizare în creier este sporită în cazul multor afecțiuni neuropsihiatrice, cum ar fi depresia și stresul post-traumatic.

“A fost foarte dificil de tratat o boală cerebrală care implică inflamația, dar inhibarea allopregnanolonei de activare a semnalizării TLR4 în macrofage și creier ne oferă speranța că putem dezvolta terapii mai bune pentru milioanele de oameni care suferă în aceste condiții”, a afirmat dr. A. Leslie Morrow de la Universitatea din Maryland.   

Steroizii neuroactivi au multe funcții esențiale pentru organism. De asemenea, numărul acestor steroizi scade odată cu îmbătrânirea și cu instalarea unor afecțiuni neuropsihiatrice, cum ar fi depresia. Dr. Morrow și colegii ei au observat că tratamentul cu acești compuși ar putea să prevină semnalizarea TLR4 necontrolată, în condițiile în care această semnalizare contribuie la boli.

Rezultatele cercetării arată că alopregnanolona inhibă activarea TLR4 în macrofage, care se găsesc în celulele albe și în sistemul imunitar, dar și în creier. În plus, allopregnanolone previne legarea TLR4 la proteine ​​MD2 care lucrează împreună pentru a produce factori de transcripție care reglementează genele responsabile pentru răspunsurile inflamatorii în celule și țesuturi. Allopregnanolone controlează, de asemenea, chemokinele și citokinele, cum ar fi NFkB, HMGB1, MCP-1 și TNF-a, toate fiind parte a sistemului imunitar și care sunt implicate în multe boli inflamatorii.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *