Stimularea nervului vag, o metodă eficientă de tratament pentru persoanele care suferă de o afecțiune psihică gravă

Spread the love
Sursă foto: https://en.wikipedia.org

Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) reprezintă o afecțiune psihică, provocată de un eveniment traumatic. Persoanele cu PTSD se pot confrunta cu gânduri negative, anxietate și dureri cronice. Boala este tratată în mod obișnuit cu psihoterapie, antidepresive și medicamente anti-anxietate.

Dr. Lerman de la Universitatea din San Diego și-a dorit să afle modul în care experiența durerii emoționale poate fi influențată de nervul vag, care se întinde de-a lungul ambelor părți ale gâtului, pană la abdomen. Acest nerv joacă, de asemenea, un rol esențial în menținerea ritmului cardiac, în respirație, funcționarea tractului digestiv și multe alte funcții de bază ale corpului.

În cadrul recentului studiu, echipa de cercetători condusă de dr. Lerman a testat stimularea nervului vag, ca metodă de atenuare a senzației de durere. Aceștia au folosit imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI), pentru a obține o imagine de ansamblu asupra creierului a 30 de participanți la studiu. În timpul procesului, a fost aplicat un stimul dureros de căldură pe picioarelor subiecților. Pentru a determina modul în care sistemul nervos al organismului răspunde la durere, cercetătorii au măsurat și nivelul de transpirație de pe pielea participanților înainte de aplicarea căldurii și, în mai multe momente, odată cu creșterea căldurii. Jumătate dintre participanți au fost tratați cu stimulare neinvazivă a nervilor vagi timp de două minute (prin intermediul electrozilor plasați pe gât), cu aproximativ 10 minute înainte de expunerea la căldură.

Stimularea nervului vag a determinat reacția de vârf atunci când a fost aplicată căldura în mai multe zone ale creierului, cunoscute a fi importante pentru prelucrarea durerii senzoriale, precum și în centrele de durere emoţională. De asemenea, tratamentul a întârziat răspunsul durerii în aceste regiuni ale creierului (regiunile creierului legate de durere au fost activate zece secunde mai târziu la participanții tratați anterior cu stimularea nervului vag). Totodată, măsurătorile nivelului de transpirație au arătat că stimularea nervului vag a modificat răspunsurile la stimulii dureroși la căldură. Pentru participanții care au beneficiat de stimulare nervoasă a nervului vag, nivelul transpirației a scăzut în timp. 

Stimularea nervului vag este o formă de neuromodulare, o abordare  a managementului durerii, care include  stimularea ganglionului rădăcinii dorsale (DRG).

Sursă: https://www.sciencedaily.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *