Legătura dintre cancer și atacul de cord sau accidentul vascular cerebral

Spread the love
Sursă foto: https://ewn.co.za

În urma unor studii, s-a constatat că persoanele în vârstă care suferă de cancer prezintă un risc mult mai mare de a avea un atac de cord sau accident vascular cerebral, în comparație cu persoanele sănătoase. Cancerul pulmonar și de colon, precum și cancerele în stadiu avansat par a fi cel mai puternic asociate cu un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral provocat de cheagurile de sânge din artere.

„Datele noastre arată că există un risc asociat de accident vascular cerebral ischemic și de atac de cord, care începe să crească în cele cinci luni înainte de diagnosticare. Aceste rezultate sugerează că efectul cancerului asupra sistemului de coagulare poate fi ceea ce conduce la riscul asociat de atacuri de cord și accident vascular cerebral”, a afirmat dr. Babak Navi din cadrul Departamentului de Neurologie al Institutul de Cercetare de la Weill Cornell Medicine.

În foarte multe dintre cazuri, celulele canceroase pot crește foarte lent, iar unele forme de cancer pot avea efecte biologice asupra organismului, în special asupra activitătii tromboembolice.

Cercetătorii au folosit informațiile dintr-o bază de date și au analizat retrospectiv riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral la persoanele cu vârsta de 67 ani și peste, care au fost recent diagnosticate cu cancer de plămâni, prostată, colorectal, pancreatic și gastric. Împreună, aceste tipuri de cancer reprezintă două treimi din toate cazurile de cancer din Statele Unite. Studiul a inclus 748.662 de pacienți.

Rezultatele investigațiilor au arătat că riscul de a avea un atac de cord și un accident vascular cerebral a crescut cu 70% în anul anterior diagnosticării cancerului. Riscul a fost cel mai crescut în luna anterioară diagnosticării cancerului. În acest timp, pacienții care au fost diagnosticați mai târziu, au fost de cinci ori mai susceptibili de a avea un atac de cord sau accident vascular cerebral, în comparație cu cei care nu au avut cancer. Cu cinci luni înainte de diagnosticarea cancerului, riscurile acestor evenimente au fost similare în ambele grupuri. Rata infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral a fost cea mai ridicată la pacienții care sufereau de cancer pulmonar și colorectal. 

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *